Ostali sportovi

Tuka, Alić i Mešić naši na dvoranskom EP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PRESS U AK ZENICA PRED EVROPSKO PRVENSTVO U DVORANI ZA SENIORE. TUKA, ALIĆ I MEŠIĆ NAŠI TAKMIČARI NA EP. U press dvorani Arene Zenica danas je održana press konferencija povodom povodom učešća naših takmičara (Hamza Alić, Kemal Mešić, Amel Tuka) na prvenstvu Evrope u dvorani (05.- 08.mart2015.god.). Prisutnim novinarima obratili su se gospoda Suad Kaknjo, predsjednik AK Zenica i predsjednik Atletskog saveza BiH, Mišo Pedalo, generalni sekretar AS BiH, te učesnici Evropskog prvenstva u dvorani, Hamza Alić, bacač kugle i Amel Tuka, atletičar-srednjoprugaš, obojica članovi AK Zenica.

Prvi se obratio medijima Mišo Pedalo i pohvalio pisanje zeničkih sportskih novinara o atletici, te pohvalio dobar i stručan rad u AK Zenica, a to se vidi po rezultatima. Saopštio je da na Evropsko dvoransko prvenstvo u Pragu (05.- 08.marta), ide mala, tročlana ekipa i putuju u srijedu ujutro. Kazao je da već u četvrtak u 18 sati naši bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić nastupaju u kvalifikacijama. Treći i naš najmlađi učesnik, srednjoprugaš Amel Tuka, u kvalifikacijama na 800 m nastupit će u petak.

Suad Kaknjo će biti vođa ekipe, a tehnički vođa na prvenstvu će biti Mehmed Skender, trener u AK Zenica i oni će biti jedini predstavnici našeg saveza. Istakao je da je naš Atletski savez mali, ali po rezultatima veliki i da učestvuju na svim značajnijim takmičenjima. Od naših takmičara očekuje solidne rezultate. Zahvalio se na podršci Ministarstvu kulture i sport na čelu sa Samirom Kaplanom, te JP Elektroprivreda na čelu sa Elvedinom Grabovicom.
Istakao je specifičnost nastupa Amela Tuke, koji je u karijeri ukupno trčao samo dvije dvoranske trke, a sada će, uđe li u polufinale i finale, u tri dana trčati čak tri trke..
Hamza Alić (36) priznaje da nije u formi i da nije dovoljno spreman za dobar nastup, ali da će dati sve od sebe da predstavi svoju zemlju u što boljem izdanju. Da podsjetimo, prije dvije godine u Geteborgu bio je srebreni na dvoranskom EP-u. Ističe da bi i sam plasman u finale na ovom EP bio veliki uspjeh.
Finale bi bio uspjeh i za njegovog mlađeg mu kolegu, Sarajliju Kemala Mešića, koji je, kako je istakao generalni sekretar AS BiH Milan Pedalo, zimu proveo u Americi na pripremama.
Pedalo ističe da Mešić (29) ove zime ima u dvorani 19,80 m i kada bi ponovio taj rezultat, moglo bi biti dovoljno za finale. Alić ove zime ima u dvorani 19,65 m, dok je prije dvije godine bacio lični dvoranski rekord 20,34 m. Konkurencija u bacanju kugle je dosta velika, jer koliko znaju nastupit će oko 34 takmičara.

Za kraj prisutnim se obratio Amel Tuka (25), osvajač zlatne medalje na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu: „Znam da moje kolege i svi od mene očekuju dobar nastup, ali meni je, s druge strane, ovo prvo dvoransko EP. Zadovoljan sam formom, najvažnije je da sam zdrav i da se dobro osjećam i učinit ću sve da dostojanstveno predstavim svoj grad i Bosnu i Hercegovinu. Napominjem da se Balkansko i Evropsko prvenstvo ne mogu porediti, je na EP nastupaju najbolji atletičari Evrope“- zaključio je Tuka, koji će u Pragu nastupiti u trci na 800 metara.
Da podsjetimo, Amel Tuka osvojio je 6. mjesto u finalnoj trci Evropskog prvenstva na 800 metara (15.avgust 2014.godine op. a.). U izuzetno brzoj trci Amel je 800 metara istrčao u vremenu 1:46,12 što je njegov novi lični i rekord Bosne i Hercegovine! Dosadašnji rekord Amela Tuke i Bosne i Hercegovine na 800 metara iznosio je 1:46,29, a Amel ga je postavio prije više od godinu i po dana (12.07.2013. op. a.) na Evropskom prvenstvu u finskom Tampereu za mlađe seniore. Ovim rezultatom Amel je osvojio bronzanu medalju.

– Znam da moje kolege i svi od mene očekuju dobar nastup, ali meni je, s druge strane, ovo prvo dvoransko EP. Zadovoljan sam formom, najvažnije je da sam zdrav i da se dobro osjećam i učinit ću sve da dostojanstveno predstavim svoj grad i Bosnu- kaže Tuka, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na Balkanijadi u Turskoj. Ali, i sam ističe da se ova dva takmičenja ne mogu porediti. Tuka je prošle godine na EP-u na otvorenom u Cirihu bio izvrstan šesti, s bh. rekordom 1:46,12.

Sportska redakcija Zenicabloga želi sretan put u Prag na EP našoj atletskoj ekipi, te očekuje dobre nastupe i rezultate uz sportsku sreću našim takmičarima.

 E. Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno