Info

BiH traži postepeno ukidanje carina za EU

BiH traži postepeno ukidanje carina za EU
BiH traži postepeno ukidanje carina za EU
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH traži postepeno ukidanje carina za EU- Delegacije BiH i Evropske komisije započele su juče pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a BiH je zatražila da ona bude obavljena u fazama, kako domaća privreda ne bi doživjela udarac koji bi teško preživjela ukoliko bi tržište odjednom u potpunosti bilo otvoreno.

Sekretar Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak, koji predvodi delegaciju BiH u Briselu, rekao je “Glasu Srpske” da je održan tehnički sastanak na kome su iznijeli očekivanja koja su definisana u stavu Predsjedništva BiH.

– Prenijeli smo im naše stavove i očekujemo razumijevanje i korektne pregovore. Predsjedništvo je predložilo dobar vid zaštite domaće proizvodnje. Riječ je o faznom prilagođavanju i to bi za nas bilo idealno – kazao je Tinjak i naveo da prvi pravi sastanak, odnosno otpočinjanje pregovora o konkretnim rješenjima očekuje za dvadesetak dana.

EU je zatražila adaptaciju SSP-a sa BiH na zahtjev Hrvatske, koja insistira da bude uvažen mehanizam tradicionalne trgovine, čime bi dobila povlastice koje je imala u trgovini sa BiH prije nego što je postala članica EU. U poslovnoj zajednici BiH tvrde da bi to značilo omogućavanje bescarinskog izvoza ne samo Hrvatskoj nego i ostalim članicama EU, što bi za kratko vrijeme uništilo domaću proizvodnju.

RS na briselskim pregovorima predstavljaju Miljan Erbez i Jadranka Petrović iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je “Glasu Srpske” da privreda Srpske već trpi određenu štetu i da je BiH u pregovorima u veoma nezavidnoj poziciji.

– Naši predstavnici su me informisali da je na sastanku bilo i određenih neslaganja između predstavnika RS, FBiH i institucija BiH. Vidjećemo kakav će stav Evropske komisije biti. Naš imperativ je da utičemo da bude izgrađena pregovaračka pozicija koja će omogućiti zaštitu RS i njene privrede – kazao je Klokić i naveo da je problem što ne postoji mehanizam koordinacije svih nivoa vlasti u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da će delegacija u Briselu znati da zaštiti interese BiH.

– Evropska komisija ima svoje interese i nadam se da ćemo naći kompromis. Ishod ćemo vidjeti tek nakon pregovora koji mogu trajati i mjesecima. U ovom trenutku su u toku tehničke konsultacije. Za sada je prerano govoriti o bilo čemu, ali je jasno da pregovaračka pozicija BiH ide ka tome da podrži naš poljoprivredni sektor i ne bi bilo zgodno da sada iznosimo detalje – rekao je Šarović.

Na pitanje da li su BiH ispostavljeni drugačiji zahtjevi nego drugim zemljama, Šarović je pojasnio da su Srbija i Hrvatska imale drugačije odnose u okviru CEFTA budući da su jedan broj svojih proizvoda zaštitile i trgovale sa kvotama i carinama.

– Na taj način su zaštitile ključne proizvode za koje su se opredijelile – mlijeko, mliječne proizvode, meso i mesne proizvode, žitarice, cigarete… BiH je u trgovini s Hrvatskom za svu robu imala nultu carinu i to je sada problem. Zato je drugačiji proces prilagođavanja SSP-a za BiH. Srbiji je bilo lakše, jer je već jedan broj robe imala na režimu zaštite, a BiH to nema – objasnio je Šarović.

Dodao je da Srbija u okviru SSP-a ima još jednu povoljnost zahvaljujući odredbi koja omogućava da uvede prelevmane za dio poljoprivredne proizvodnje koji dođe u tešku poziciju.

– To BiH nije ispregovarala – podsjeća Šarović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da ne bi imali ovoliko problema da je BiH prilikom pregovora o CEFTA bolje ispregovarala svoju poziciju.

Aplikacija
Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je juče da je optimista kada je u pitanju podrška Evrope i da će aplikacija za članstvo u EU biti podnesena do kraja mjeseca. On smatra da bi bilo dobro da dođe do rješenja kada je u pitanju mehanizam koordinacije.

Informišući članove parlamentarne Komisije za evropske integracije o sastancima Savjeta ministara BiH i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, održanim u decembru u Briselu, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić je rekao da BiH ima obavezu da do kraja januara formira sedam pododbora i komisiju za reformu javne uprave.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno