Info

Pacijenti često sami nabavljaju doze krvi

U bolnicama u Federaciji BiH
U bolnicama u Federaciji BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pacijenti često sami nabavljaju doze krvi- Nedavno smo imali poziv čovjeka iz Goražda koji je operisan u Kliničkom centru Tuzla, a koji nam se požalio da je morao osigurati potrebne doze krvi.

Edin Kadrić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Kantona Sarajevo nam je kazao da se u pojedinim bolnicama u Federaciji od pacijenata traži da sami, odnosno njihova porodica, osiguraju doze krvi potrebne za njihovu operaciju. Naveo je kao primjer bolnice u Tuzli i Mostaru. U ovim bolnicama su nam potvrdili da se i na taj način osiguravaju potrebne doze krvi, ali i da postoje uvjeti pod kojima se to traži.

Kao lavovi

– Nedavno smo imali poziv čovjeka iz Goražda koji je operisan u Kliničkom centru Tuzla, a koji nam se požalio da je morao osigurati potrebne doze krvi za svoju operaciju. Isti je slučaj i sa čovjekom koji nam se javio iz Konjica, a koji je operisan u Kantonalnoj bolnici Mostar. Imao je karcinom. I njemu je traženo da osigura potrebne doze krvi, odnosno, njegova porodica. Pitam vas šta čovjek u tako teškom trenutku da radi, ako još ima i rijetku krvnu grupu – kaže Kadrić.

Najprije smo pojašnjenje zatražili u Službi za transfuziju krvi Kantonalne bolnice “Dr Safet Mujić“ Mostar.

– Nije nam se nikada desilo da nemamo doze krvi. A to kako dolazimo do krvi, borimo se kao lavovi. Idemo, molimo, a tu su i akcije. Imamo dosta ljudi koji dolaze sami da daruju krv, ali to nije dovoljno. Animiramo i porodice da osiguraju potrebnu krv. Kada je u pitanju nešto alarmantno, hemoralgični šok ili udes, tada ne diramo familije i onda sami rješavamo to kako znamo – objašnjava nam doktorica Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziju krvi bolnice u Mostaru.

Zagorčić dodaje da je u nekim situacijam potrebno da porodice zaista osiguraju krv, pa kasnije i same postaju darivaoci. Na pitanje da li traže da pacijent, odnosno porodica, osiguraju krvnu grupu pacijenta ili može bilo koja, kako bi se se nadoknadile potrošene doze, odgovara kako sve zavisi kakvo je trenutno stanje sa postojećim dozama krvi.

Nema prisile

– Ukoliko je neko AB negativan, mi nemamo, ili imamo jednu dozu, onda tražimo upravo tu vrstu krvi. Tražimo da pokušaju naći. Naravno, nema prisile. Mi porodicama pružamo ruke i oni nama. Razumijemo se – ispričala je doktorica Zagorčić.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su nam objasnili da krv i krvne pripravke, lijekove od krvi, kako za redovne, tako i za hitne zahvate, u UKC-u Tuzla, osiguravaju kroz planski organizirano davalaštvo krvi.

– U pojedinim situacijma i putem takozvanog ciljanog davalaštva, da se pacijent, rodbina, pripremi sa dozama krvi. Ili, kada je neki hitni slučaj gdje molimo ljude da se jave i daruju krv. Kroz planski organizirano davalaštvo osigura se više od 70 posto potrebnih lijekova od krvi. Porast broja darivatelja krvi na području Tuzlanskog kantona, ne prati i porast potreba, te se povremeno javljaju nestašice krvi ili određenog krvnog pripravka, kao što su trombociti-objasnila je Ersija Aščerić-Mujedinović, portparol UKC Tuzla.

Dodale je kako u tim situacijama ipak traže od porodica da osiguraju ili pomognu pri osiguravanju doza krvi.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno