Info

BiH skinuta sa EU liste visokorizičnih zemalja za pranje novca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH skinuta sa EU liste visokorizičnih zemalja za pranje novca – Na osnovu napretka u borbi protiv pranja novca kao i protiv finansiranja terorizma, Bosna i Hercegovina se nalazi među šest zemalja koje je Evropska komisija uklonila sa liste visokorizičnih zemalja.

Ovu informaciju potvrdio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis tokom obraćanja u Briselu u četvrtak 7. maja povodom novog prijedloga Komisije u borbi protiv pranja novca.

“Imajući u obzir procjene radne skupine za finansijsko djelovanje i dodatne kriterije Direktive protiv pranja novca kao i napredak šest zemalja, one su sada uklonjene sa naše liste. To su Bosna i Hercegovina, Gvajana, Laos, Etiopija, Šri Lanka i Tunis,” rekao je Dombrovskis. Ova lista bit će aktivna od oktobra.

Da bi jedna zemlja bila skinuta sa liste visokorizičnih, ona treba, između ostalog, da uskladi svoje kriterije sa kriterijima EU o pranju novca i finansiranju terorizma, da prijavljuje sumnjive transakcije, da postoji vlasnička transparentnost, međunarodna saradnja, navodi se na stranici Evropske komisije.

Pored ove liste, objavljena je lista zemalja koje još treba da učine dodatne napore kako bi smanjili opseg pranja novca. Među ovim zemljama nalaze se i Afganistan, Sirija, Jamajka, Zimbave i druge. Sve one, navodi Reuters, posvećene su, osim Sjeverne Koreje, izmjeni svojih pravila kako bi se borile protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je također naveo kako će Evropska komisija raditi sa zemljama članicama na podizanju nivoa međunarodnih standarda za globalnu borbu protiv pranja novca.

Na osnovu Direktive o spriječavanju korištenja finansijskih sistema za pranje novca i finansiranje terorizma 2015. godine, Evropska komisija je ovlaštena da odredi visokorizične zemlje koje imaju strateške nedostatke u svojim sistemima po pitanju pranja novca i suzbijanju finansiranja terorizma, a krajnji cilj Direktive ze zaštita integriteta finansijskog sistema Evropske unije. Prva lista sa visokorizičnim zemljama napravljena je 2016. godine.

Evropska komisija također razmatra pokretanje novog ogranka u sklopu finansijskog kriminala kako bi još strožije nadgledali banke.

slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno