Info

Rijaset IZ BiH poziva vjernike da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rijaset IZ BiH poziva vjernike da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svim vjernicima, imamima i članovima džematskih odbora koji su nakon jučerašnjeg djelimičnog otvaranja džamija pokazali odgovornost u pridržavanju i provođenju propisa i preporuka.

Istovremeno, Islamska zajednica još jednom apeluje na sve članove da pokažu samokontrolu i odricanje kako bi se djelimično otvaranje džamija provelo bez bilo kakvog rizika za zdravlje ljudi.

Vjernici se pozivaju da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da se u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

“Vjerovatno zbog obavezne distance neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće”, ističe se u saopćenju, javlja MINA.

Iz Rijaseta još jednom naglašavaju da prema instrukciji koju je usvojio Rijaset 17. aprila ove godine u džamiju ne dolazi osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus, koja ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje), koja je mlađa od 18 ili starija od 65 godina, koja se nalazi u propisanoj izolaciji te koja ima nekoga od ukućana ili osoba s kojima je u redovnom kontaktu, a koje su u samoizolaciji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno