Info

BiH se zadužuje za 550 miliona eura kod MMF-a

BiH se zadužuje za 550 miliona eura kod MMF-a
BiH se zadužuje za 550 miliona eura kod MMF-a
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH se zadužuje za 550 miliona eura kod MMF-a- Na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH u Sarajevu dogovoren je kreditni aranžman sa MMF-om u ukupnom iznosu od 550 miliona eura na 10 godina.

Povlačenje novca traje tri godine, grejs period je četiri i po godine od povlačenja prve tranše i šest godina otplata nakon grejs period.

Nadeem Ilahi, šef misije MMF-a u Bosni i Hercegovini, naveo je da bi ekonomski rast u našoj zemlji ove godine trebao iznositi oko tri posto.

“Usaglašeno je i Pismo namjere Fiskalnog vijeća sa predstavnicima MMF-a. Dogovoreni su najpovoljniji uslovi i aranžman”, izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu mjesecu.

Predstavnici svih nivoa vlasti su potcrtali prijedloge koji su fokusirani na pomoć privrednicima i na ekonomski razvoj. S tim u vezi, ekonomski program podržan u okvirima EEF-a ima tri glavna cilja a to su unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije, zatim smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine administrativnog aparata i unapređenje kvaliteta javne potrošnje, kao i očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta.

Saglasili su se da će novi aranžman sa MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i da kompletan aranžman mora biti propraćen reformama, odnosno služiti kao podrška implementaciji Reformske agende.

Prošireni aranžman će imati i ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći jer Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva za provođenje reformi.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno