Info

Nema teških metala u ispitanim igračkama

Nema teških metala u ispitanim igračkama
Nema teških metala u ispitanim igračkama

Nema teških metala u ispitanim igračkama- Agencija za nadzor nad tržištem BiH i mjerodavne sanitarne i zdravstvene inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su provele zajednički projekat nadzora igračaka koji je imao za cilj utvrditi sadržaj teških metala olova (Pb), kadmija (Cd) i hroma (Cr) u igračkama.

Razlog za pokretanje ovog projekta je zasnovan na činjenici da teški metali prisutni u igračkama mogu uzrokovati kratkoročne i dugoročne posljedice na zdravlje djece.
Prema Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opće upotrebe koji se mogu stavljati u promet, boje koje se upotrebljavaju za bojenje igračaka ne smiju sadržavati više od:

– 100 mg/kg olova,

– 10 mg/kg kadmija,

– 100 mg/kg hroma.

Tokom provedbe projekta sa tržišta Bosne i Hercegovine je uzeto 16 uzoraka igračaka različitih modela za koje je izvršena laboratorijska analiza.

Laboratorijskom analizom je utvrđeno da su svi ispitani uzorci usklađeni sa propisanim graničnim vrijednostima Pravilnika, te shodno tome mjerodavne inspekcije entiteta i Brčko distrikta BiH nisu preduzimale nikakve mjere prema subjektima nadzora.

Također, u 2013. godini provedene su aktivnosti nadzora igračaka na sadržaj olova (Pb) i hroma (Cr). Tada je sa tržišta BiH uzeto 19 uzoraka igračaka, u kojima provedenim ispitivanjima nije utvrđeno prisustvo ovih metala.

avaz.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem