Info

BiH se pridružuje zemljama koje su ugasile analogni signal

BiH se pridružuje zemljama koje su ugasile analogni signal
BiH se pridružuje zemljama koje su ugasile analogni signal
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH se pridružuje zemljama koje su ugasile analogni signal- Ismir Jusko na konferenciji na Bledu BiH se pridružuje zemljama koje su ugasile analogni signal BiH se pridružuje zemljama koje su ugasile analogni signal Ismir Jusko / Vijesti.ba Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko rekao je danas na Bledu da će se BiH realizacijom procesa digitalizacije javnih RTV servisa pridružiti velikom broju evropskih zemalja koje su analogni signal ugasile do 17. juna prošle godine.
Jusko je na konferenciji “Digitalna transformacija u regionu Zapadnog Balkana” da je prva faza spremna za puštanje u rad.

Prema njegovim riječima, prva faza obuhvata nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme kojim će biti pokriveni digitalni signali na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Jusko je napomenuo da će kapacitete digitalizacije koristiti i javni emiteri i komercijalni mediji, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

On je dodao da paralelno sa prvom fazom, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH radi na pripremanju tehničke dokumentacije i ostalih pravno-administrativnih dokumenata da bi bio pripremljen i objavljen međunarodni tender za pokretanje druge faze procesa digitalizacije.

Druga faza podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara, kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje BiH sa susjednim zemljama.

“Treća faza podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom, a zatim nabavku potrebne opreme za pokrivanje i tih dijelova teritorije BiH”, precizirao je Jusko.

U sklopu Konferencije održan je i ministarski sastanak, kojem su prisustvovali ministri zaduženi za telekomunikacije i javnu upravu svih zemalja Zapadnog Balkana. Na sastanku su razmotrene osnove za digitalnu transformaciju društva i mogućnosti korištenja digitalizacije za potrebe regionalne ekonomske saradnje i razvoja.

Konferencija o digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana, bila je prilika i za niz bilateralnih susreta tokom kojih su razmijenjena iskustva o digitalizaciji i izazovima za izgradnju kvalitetnog povezivanja regiona.

(Vijesti.ba / SRNA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno