Info

Agencije “idu pješke” po podatke o sumnjivcima

Agencije idu pješke po podatke o sumnjivcima
Agencije idu pješke po podatke o sumnjivcima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencije “idu pješke” po podatke o sumnjivcima  – AFIS sistem za otiske prstiju, kojim “gazduje” Ministarstvo sigurnosti BiH, nepouzdan je te sigurnosnim institucijama i policijskim agencijama u BiH predstavlja sve veći problem, pogotovo u korespondenciji s Evropskim policijskim uredom – EUROPOL-om (European Police Office).

Naime, već nekoliko godina državna revizija institucije države i Ministarstvo sigurnosti upozoravaju da treba da osiguraju potpunu pouzdanost AFIS sistema, no još ništa nije urađeno na tom planu. U najkraćem, ovaj postojeći sistem provjere, koji omogućava momentalno upoređivanje uzetih otisaka prstiju s otiscima memorisanim u bazi podataka, prilično je zastario, što onemogućava brzu i pravovremenu provjeru podataka, naročito sigurnosno interesantnih osoba. U IT slengu, informacije od institucije do institucije idu “pješke”.

S ovim problemom upoznat je i Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH, koji navodi da je postojeći AFIS zapravo donacija te da nije u dovoljnoj mjeri odgovorio potrebama.

“Međutim, krajem ovog mjeseca s EUROPOL-om će biti potpisan ugovor, kao jedan viši oblik saradnje s ovom organizacijom, i to će zahtijevati neke nove oblike razmjene podataka. Sada će se očekivati u BiH da u vrlo kratkom vremenu odgovori na traženi upit o određenom licu”, kaže Hadžović.

Navodi da će taj novi vid saradnje ujedno zahtijevati unapređenje AFIS-a, kao i softvera na graničnim prelazima. A s ovim problemom je, kako kaže, upoznat i sam ministar sigurnosti Dragan Mektić. On navodi da bi uskoro trebalo da bude kupljen potpuno novi sistem, i to sredstvima iz IPA fondova. “Dogovor je već postignut, sada treba sve policijske agencije da potpišu memorandum o korištenju tog sistema.

Vjerujem da će se to desiti veoma brzo”, kaže Mektić. Stručno pojašnjava kako tehnologija iz dana u dan napreduje, te da je postojeći sistem sada zastario. “Neisplativo je abdejtovanje postojećeg sistema. Novi će biti kudikamo napredniji, efikasniji i sigurniji”, zaključuje Mektić.

Inače, i državna revizija je u izvještaju za 2015. godinu zaključila kako je povećan rizik za neometano funkcioniranje AFIS sistema. Naime, za njegovo održavanje u prošloj godini potrošeno je čak oko 300.000 KM, što su prilično velika sredstva za ove namjene. Između ostalog, revizija je konstatovala da je u 2014. godini Ministarstvo provelo dva pregovaračka postupaka “bez objave obavještenja”.

“Uvidom u dokumentaciju uočeno je da je nekim komponentama već izvjesno vrijeme istekla podrška proizvođača, što dovodi u pitanje sigurnost i pouzdanost sustava. Također, održavanje sustava je iz godine u godinu sve skuplje, sve je teže osigurati stabilnost i sigurnost postojećeg sustava te je znatno povećan rizik njegovog neometanog funkcioniranja”, upozorili su revizori.

nezavisne.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno