Info

BiH 21. najbjednija zemlja na svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema najnovijoj listi najbjednijih zemalja svijeta koju je objavio kontroverzni Institut Cato, Bosna i Hercegovina se našla na 21. mjestu od ukupno 108 zemalja.

“Svaka zemlja ima za cilj smanjiti inflaciju, nezaposlenost i kamatne stope, a s druge strane povećati BDP po glavi stanovnika. Kroz jednostavan zbroj te tri rate i oduzimanjem godišnjeg rasta BDP-a izgrađen je indeks bijede”, objavljeno je na stranici Instituta Cato.

Zemlje koje se ne nalaze na listi nisu prijavile zadovoljavajuće podatke.

Prema njihovom izračunu Venezuela je najbjednija zemlja na svijetu, a slijede je redom Argentina, Sirija, Ukrajina i Iran. Na sasvim drugoj strani liste nalaze se Bruneji, Švicarska, Kina, Tajvan i Japan.

Na ovoj listi od BiH su bolje pozicionirane zemlje poput Kazahstana, Pakistana, Albanije, Bangladeša, Bugarske i drugih.

Srbija se nalazi na osmom mjestu, a Makedonija na 12. mjestu. Hrvatska je zauzela 31. mjesto na listi, a Slovenija 59. poziciju.

Nezaposlenost je najveći faktor zbog kojeg se BiH nalazi na 21. mjestu, a isti problem muči i Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju, dok su Sloveniji problem kamatne stope.

O Institutu Cato

Institut je libertarijanski think thank kojeg je osnovao jedan od najbogatiji ljudi na svijetu Charles Koch čija je obitelj kroz godine donirala 30 miliona dolara.

“Institut Cato je istraživačka organizacija javnih politika posvećena principima individualne slobode pojedinaca, ograničenih vladavina, slobodnog tržišta i mira.

Institut je osnovan 1977. godine, a ime je dobio prema “Catovim pismima”, seriji eseja objavljenih u 18. stoljeću u Engleskoj koji su prezentirali viziju društva slobodnog od prekomjerne državne vlasti.

Ti su eseji inspirisali začetnike američke revolucije. Jednostavna, bezvremenska načela revolucije – sloboda pojedinca, ograničenje vladavine i slobodno tržište – ispadaju još snažniji u današnjem svijetu globalnog tržišta i nepotpunog pristupa informacijama.

Socijalna i ekonomska sloboda nisu samo najbolja politika za slobodne ljude, to je neophodno okvir za budućnost”, stoji u opisu Instituta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno