Biznis

BiH gubi radnu snagu, sve više nam dolazi građevinskih radnika iz Turske i Srbije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog masovnog odlaska u inostranstvo donekle je i bilo za očekivati da će to u Bosni i Hercegovini uzrokovati nedostatak radne snage. Svake godine sve više inostranih državljana traži radnu dozvolu, pogotovo u sektoru građevinarstva i zanata.

Desetine hiljada ljudi napustilo je našu zemlju u proteklih nekoliko godina u potrazi za boljim standardom života i većim mogućnostima koje pružaju Slovenija, Austrija, Njemačka i ostale zapadne zemlje.

To je, uzročno-posljednično, dovelo do situacije da danas nedostaje radnika u mnogim sektorima, a sigurno da je među najproblematičnijim situacijama u oblasti građevinarstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo je odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za 2022. godinu.

Povećan broj izdatih radnih dozvola nego prošle godine

Odlukom je utvrđeno da ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 1.360 radnih dozvola, od čega se na Federaciju BiH odnosi 670 radnih dozvola, RS 600 i Brčko distrikt 90 radnih dozvola.

“U prvih šest mjeseci ove godine, u BiH ukupno je izdato 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koje se računaju u kvotu i 809 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote”, rečeno je za Klix.ba iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ovim je evidentiran povećan broj izdatih radnih dozvola, u odnosu na prošlu godinu, za 274.

“Od početka ove godine, u Federaciji BiH ukupno je izdato 519 radnih dozvola, u bh. entitetu RS 624, a u Brčko distriktu 127 radnih dozvola”, kazali su nam iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Manjak radnika u građevinarstvu

Najviše radnih dozvola izdato je u radnicima u građevinarstvu i trgovini, i to prema sljedećoj evidenciji:

građevinarstvo, 331;
trgovina, 191;
poslovanje nekretninama, 137;
umjetnost, zabava, rekreacija, 106;
prerađivačka industrija, 100.
Na osnovu informacija kojima raspolaže Agencija za rad i zapošljavanje BiH, a koje su proslijeđe iz entitetskih zavoda za zapošljavanje, najviše radnih dozvola je izdato za državljane Srbije (253) i Turske (242)

U BiH također dolaze i radnici iz sljedećih zemalja:

Kina, 85
Kuvajt, 60
Bangladeš, 48
UAE, 42
Sirija, 36
Albanija, 35
Hrvatska, 32
Saudijska Arabija, 30.
Minimalno trajanje radne dozvole je tri mjeseca, a najduže godinu dana. Radna dozvola se izdaje na tri, šest, devet ili 12 mjeseci i svaka se može produžiti.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno