Biznis

VIDEO: ZDK- Subvencije za administrativne troškove gradnje proizvodnih objekata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo privrede ZDK-a nastavlja podršku poslovnom sektoru u ovom kantonu. Potpisivanjem ugovora sa predstavnicima 8 preduzeća realiziran je program subvencioniranja administrativnih troškova gradnje novih proizvodnih objekata vrijedan oko 182.000 maraka. Također, sa oko ukupno 38.000 maraka podržani su aktuelni projekti u razvojnim agencijama u Zenici, Tešnju, Žepču i Zavidovićima.

Od 2007. godine kroz poduzetnički inkubator Razvojne agencije ZEDA Zenica prošlo je više od 160 poduzetnika. Oni su imali konkretnu podršku u najizazovnijem trenutku razvoja svog poslovanja, zahvaljujući kojoj je velika većina tih poduzeća i opstala.

„Razlog tome je vrlo jednostavan. Kod nas inkubirci ostaju 5 godina u našim prostorima, koriste usluge koje im mi pružamo i prije svega prostore po subvencioniranoj cijeni koja je u toj nekoj početnoj fazi, pa naravno i u narednim godinama, njima od krucijalne pomoći“, objašnjava Senad Pašalić, direktor Razvojne agencije ZEDA Zenica.

U Poslovnom inkubatoru trenutno je 45 poslovnih subjekata koji upošljavaju 180 radnika. Finansijsku podršku kantonalnog Ministarstva privrede u iznosu od 10.000 maraka menadžment Agencije će iskoristiti za realizaciju započetih projekata rekonstrucije i unapređenja radnih prostora u dva objekta koja koriste ova preduzeća. Razvojna agencija Žepče ovu finansijsku injekciju će iskoristiti za Startup akademiju, edukativno-mentorski program namijenjen onima koji žele da pokrenu vlastite biznise ili kojima treba podrška u razvijanju već započetkog biznisa.

„Ovaj mentorski program pokazao se vrlo dobrim zato što imamo jako puno polaznika, ne samo iz općine Žepče nego i susjednih općina. S druge strane imamo prolaznost, realizaciju ideje skoro 60-70% u odnosu na broj polaznika“, navodi Branka Janko, direktorica Razvojne agencije RAŽ Žepče.

Razvojna agencija općine Tešanj će ovu podršku nadležnog ministarstva iskoristiti za započetu gradnju centra za smještaj startup preduzeća.

„Startupi imaju izuzetno velikih problema u smislu početnih investicija i  sa ovim korakom radimo na smanjenju potrebih investicija na početku njihovog rada – i to povećava njihovu šansu za uspjeh“, tvrdi Edin Ibrahimović, direktor Agencije za razvoj TRA Tešanj.

Kao svojevrsna institucionalna podrška malim i srednjim, te startup poduzećima, razvojne agencije u Zenici, Tešnju, Žepču i Zavidovićima su proteklih godina pokazale kako doprinijeti razvoju poduzetništva, ali i svojih lokalnih zajednica. Razlog je to da su našle svoje mjesto i poticajima nadležnog kantonalnog ministarstva.

Ministar za privredu ZDK-a Zlatko Jelić (HDZ BiH) smatra kako razvojne agencije imaju veliki doprinos u razvoju privrede u ZDK-u.

Za finansiranje projekata u ovim razvojnim agencijama Ministarstvo privrede je osiguralo nešto više od 38.100 maraka. Korisnici ne kriju zadovoljstvo, ali bi ono bilo veće kada bi ovaj poseban program, kako ga definira nadležni ministar, u budućnosti postao redovni program podrške razvojnim agencijama, konkretnije malim i srednjim te startup poduzećima, koja su u njihovom fokusu.

VIDEO: federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno