Biznis

Ministarstvo za privredu ZDK isplatilo subvencije u iznosu od 1,5 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je privrednim subjektima u ovom kantonu, korisnicima programa poticaja Ministarstva za privredu, sredstva u iznosu od 1.493.918,15 KM.

Od toga, najveći iznos, 1.101.021,63 KM, doznačen je korisnicima programa podrške razvoju konkurentnosti, kroz investiranje u opremu, obuku radne snage, promociju na sajmovima, uvođenje standarda i kontrolu kvalitete te petente. Ugovori s 56 privrednih subjekata, malih i srednjih preduzeća, potpisani su sredinom prošlog mjeseca.

-Svjesni smo posljedica svjetske globalne krize, tako da su poticaji potrebniji nego ikada. Sredstva su namijenjena za nabavku strojeva i opreme, a prioritetne oblasti su brendiranje proizvoda te kvalifikacija i dokvalifikacija radne snage. Maksimalni iznos subvencije po ovom javnom pozivu bio je 30.000 KM, ali je najviše gospodarskih subjekata apliciralo za sredstva od 20.000 KM – rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Naveo je da je na ime podrške starim i tradicionalnim obrtima doznačeno 390.358,97 KM, a podršku su dobila 73 ovakva obrta sa sjedištem u ZDK-u.

Preostalih 2.537,55 KM doznačeno je jednom preduzeću kojem je odobreno regresiranje kamata na investicijski kredit.

Program poticaja MInistarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu vrijedan je 3,1 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera fokusiranih na jačanje malih i srednjih preduzeća i obrta, kao i izgradnju i opremanje poslovnih zona u ovom kantonu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno