Rekreacija

BiH Exploreri posjetili stari grad Kašteli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH Exploreri posjetili stari grad Kašteli- Planinarska grupa BiH Exploreri je jučer realizovala interesantnu planinarsku turu.

Grupa od 17 planinara iz nekoliko gradova automobilima je stigla do lokacije (5 km od Fojnice), gdje smo ostavili automobile i krenuli sa pješačenjem na planinu Zahor.

Iako vrijeme nije bilo idealno za planinarenje to nas nije spriječilo da krenemo planinariti. Poslije 6 kilometara pješačenja stigli smo do lokacije zbog koje smo i bili zainteresovani da dođemo a to su Kašteli.

Kada smo stigli do lokacije krenula je padati kiša. To nije bio problem za naš udarni tim (Amel i Abdulah), koji je istražio teren do lokacije Kaštela, i gdje su pripremili užad za uspon do ostataka starog grada.

Ubrzo je stala kiša i krenuli smo do Kaštela koji se nalaze na nepristupačnom mjestu nekoliko stotina metara niz veliku strminu od planinarske staze.
Stigli smo da Kaštela i onda je slijedio uspon užadima do prostorija gdje su nekada živjeli fratri. Bez većih problema uz povećan oprez zbog klizavog terena smo se svi popeli na lokaciju gdje se nalaze ostaci starih građevina.

KAŠTELI

Kašteli su mjesto na planini Zahor, na kome se nalaze ostaci srednjovijekovnih građevina iz vremena bosanskog kraljevstva. Sagradili su ih franjevci, a koristili su ih kao prostor za molitvu. U današnje vrijeme, vidljive ostatke građevina čine tri veće prostorije mogućeg kapaciteta 40 do 50 ljudi, smještene duboko u stjenovitom dijelu planine Zahor.

Kašteli se nalaze na nadmorskoj visini 1.158 m, na tromeđi između Busovače, od koje su udaljeni oko 20 km, Fojnice oko 10 km i Kiseljaka oko 30 km.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2017. godine historijsko područje – Stari grad Kašteli, koje katastarski pripada općini Kiseljak, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme osmanskog osvajanja Bosne u maju 1463. godine, franjevci na čelu sa fra Anđelom Zvizdovićem bili su se sklonili u Kaštele. Upravo odatle krenuo je fra Anđeo Zvizdović na polje Milodraž susresti se sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem. U to vrijeme sultan se sa svojom vojskom bio utaborio na polju Milodraž, smještenom u podnožju planine Zahor, između Busovače i Kiseljaka. Sultana Mehmeda II., koji je deset godina ranije (29. maja 1453.g.) pokorio i bizantsku prijestolnicu – Carigrad, fra Anđeo moli da bosanskim franjevcima, pa tako i njihovom narodu, dopusti ostanak u Bosni i u svojoj vjeri. Sultan pristaje udovoljiti molbi fra Anđela Zvizdovića, te 28. maja 1463. godine izdaje povelju – Ahdnamu, kojom dopušta bosanskim franjevcima, a preko njih i narodu, da slobodno ostanu i ispovijedaju katoličku vjeru u njegovom carstvu. Dokument Ahdname čuva se u franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici.

Za sve nas to je bio potpun adrenalinski doživljaj. Uživali smo u našem malom uspjehu i usponu na ovu lokaciju. Poslije fotografisanja krenuli smo nazad do automobila. Stigli smo tačno na vrijeme prije kiše koja je opet počela padati.

Bilo je ovo još jedno lijepo planinarsko druženje i posjeta jednoj tajanstvenoj lokaciji kojih naša domovina ima sigurno mnogo.

Hvala svim učesnicima ove avanture a posebno Amelu i Abdulahu koji su se potrudili da sve prođe u najboljem redu. Mi nastavljamo dalje kako smo i naučili da se lijepo družimo i da planinarimo uzduž i poprijeko po našoj prelijepoj domovini Bosni i Hercegovini.

BH EXPLORERI



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno