Rekreacija

FOTO: Azimuth 135 i 280 učesnika na planinarskoj i historijskoj turi- Bobovac i Kraljeva Sutjeska

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naše je udruženje, u nedjelju, 29.10.2023. godine, treću godinu uzastopno, izvelo planinarsku i historijsku turu na srednjovjekovne bosanske kraljevske gradove Bobovac i Kraljevu Sutjesku.

Povod ture bila je 646. godišnjica krunisanja Tvrtka I za prvog kralja Bosne, ali i prelijep jesenji ambijent listopadnih šuma planine Perun.

Kolona duga skoro kilometar i pol, sa 280 učesnika, kretala se uz kanjon rijeke Bukovice, a obišli smo lokalitete poput Ljestvače, Crkvice, Šehitluka i Sastavaca.

Posebno smo obišli Gornju i Donju palatu sa sastavnim dijelovima poput mauzoleja bosanskih vladara, osmatračnice Vis, Glavne kapije, Prijestolne dvorane, Cisterne i Južne kapije.

Na Bobovcu smo izveli kulturno-obrazovni program u kojem su učestvovali Emina Beganović, učenica 5. razreda Osnovne muzičke škole u Zenici, koja je, na flauti, izvela himnu Bosne i Hercegovine, potom Bakir Abazović, učenik 3. razreda osnovne škole “Meša Selimović” iz Zenice, sa recitacijom Dizdarovog “Zapisa o zemlji”, dok je Safija Abazović, učenica 1. razreda iste škole, izvela recitaciju Ćopićeve “Bosne”. Predstavili su se i mališani obdaništa “Pčelica i med” iz Kaknja.

Prisutnima se obratio predsjednik mjesne zajednice, Šaban Ibrišimović, a čas historije i geografije je održao turistički i planinarski vodič Afan Abazović.

Nakon silaska sa Bobovca, grupa je posjetila Kraljevu Sutjesku, uključujući džamiju sultana Mehmeda II Osvajača, Dusper kuću, dvor Grgurevo, te dvorište Franjevačkog samostana.
Ističemo da su u koloni, pored naših članova, bili i članovi KES “Condor” i PES “Kanjon”, oba iz Sanskog Mosta, planinari iz Zenice, Kaknja, Zavidovića, Travnika, Kladnja, Viteza, Sarajeva i Visokog.

Osiguranje kolone, na veoma visokom nivou profesionalnosti, izvršio je Klub spasilaca Gorske službe spašavanja Kakanj na čelu sa predsjednikom, Elvedinom Bešićem.

U anketi nakon ture, doznali smo da je 21% anketiranih prvi put je ikad planinarilo, 32% prvi put sa našim udruženjem, a 57% prvi put je planinarilo na Bobovac. Dobili smo visoke ocjene za tehničku realizaciju ture (94%), za prezentaciju (97%) i za ophođenje (98,6%). U odnosu očekivano – ispunjeno, čak 51,4% je imalo visoka očekivanja koja smo im ispunili, a 25% je imalo mala očekivanja koja smo premašili. Čak 97,2% anketiranih dalo je ocjenu odličan (5) za turu, dok smo dobili 2,8% ocjena vrlo dobar (4). Velika većina od 97,2% anketiranih bi ponovila ovu turu iste godine.

Evo i nekoliko komentara učesnika:

– Svake godine, u svakom pogledu udruzenje sve vise napreduje
– Beskrajna zahvalnost za dogadaj i dozivljaj i ocjena 10 plus.Hvala hvalaaaa do neba
– Dugo nisam provela, ljepsi i produktivniji dan na cistom zraku, u najdivnijem ambijentu sa mnogo pozitivnih i dragih ljudi❤️
– Sve pohvale za turu ,prvo vodicu ,sve super isplanirano ,nesto smo novo naucili ,ugodno i korisno
– Sve pohvale. Nadam se da ce jednog dana ovakve ture biti uvrstene u obavezan edukativni projekat u skolama.

#NaPravojSmoStazi
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno