Info

BiH druga u Evropi po pretilosti djece

BiH na drugom mjestu u Evropi po broju mališana do pet godina sa prekomjernom težinom
BiH na drugom mjestu u Evropi po broju mališana do pet godina sa prekomjernom težinom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH druga u Evropi po pretilosti djece- BiH je druga u Evropi, odmah iza Ukrajine, po broju djece do pet godina starosti sa prekomjernom tjelesnom težinom, kaže dr. med. sci. Amela Pašić, pedijatrica na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, naglašavajući da je 17,1 posto dječaka i 16,7 posto djevojčica pretilo.

Hronične bolesti

– Debljina je sve češći zdravstveni problem koji počinje u djetinjstvu. Neadekvatna prehrana u toj dobi dovodi do posljedica koje mogu biti doživotne i utjecati na budući kvalitet života djeteta. Važno je istaći da se posljedice gojaznosti u djetinjstvu protežu i na stariju dob, jer 60 do 80 posto takve djece postaju gojazni i kada odrastu, a to onda uzrokuje razne hronične bolesti – naglašava Pašić.

Nekoliko je osnovnih razloga, ističe prof. dr. Fahrija Skokić, predsjednica Udruženja pedijatara BiH i Medicinska direktorica Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli, koji su doprinijeli tome da imamo sve više gojaznih mališana. Prije svega to su genetski faktori, potom društveno-ekonomski status porodice, ali i okruženja u kojem dijete odrasta, te stres.

– U trci da očuvaju posao i zarade novac za život porodice, roditelji sve manje imaju vremena za pripremu zdravih obroka. Djeca su u većini slučajeva prepuštena sama sebi, odnosno sama biraju šta će i kada će jesti, a to je najčešće brza nezdrava hrana, poput pica, hamburgera, gaziranih sokova, slatkiša. Uz to, malo je onih koji se bave nekom tjelesnom aktivnošću. Danas djeca i adolescenti uglavnom satima sjede ispred računara. Takav način života morao je rezultirati ovim što danas imamo na terenu – kaže Skokić.

Način života

U cilju prevencije “pandemije savremenog načina života”, kako se gojaznost u stručnim krugovima sve češće naziva, trebalo bi, govori Pašić, krenuti od samog začeća.

– Buduća majka bi već u trudnoći trebala voditi računa o tome šta jede, a onda nakon poroda dojiti novorođenče i kasnije tokom njegovog odrastanja brinuti o tome šta djetetu stavlja u tanjir – kaže Pašić.

Iako je porodica vrlo važna karika, rješavanje ovog globalnog problema, ističe profesorica Skokić, ne može se spustiti na njen i nivo obrazovnih ustanova.

– Važno je ukazati roditeljima na greške koje prave i u obrazovne ustanove uvesti zdravu užinu. Međutim, u rješavanje problema pretilosti treba uključiti cjelokupno društvo. Trenutno su u izradi nacionalne smjernice za prevenciju prekomjerne tjelesne težine na kojima rade naši eminentni stručnjaci, od ljekara porodične medicine, pedijatara, endokrinologa, psihijatara, nutricionista, gastroenterologa, profesora tjelesnog odgoja. Smjernice bi trebale biti gotove najkasnije za tri sedmice, a onda će, nakon što prođu provjere u Ministarstvu zdravlja Federacije i Zavodu za javno zdravstvo, biti podijeljene ljekarima porodične medicine u svim zdravstvenim ustanovama – otkrila nam je prof. dr. Skokić.

Debljina je postala noćna mora zemalja u razvoju

Svjetska zdravstvena organizacija se oglasila saopćenjem u kojem je navela da je dječija gojaznost dostigla alarmantan nivo na globalnom planu i postala noćna mora u zemljama u razvoju. Više od 155 miliona djece i adolescenata u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 40 miliona je pretilo.

– Evropska podružnica Svjetske zdravstvene organizacije je dala preliminarne rezultate koji pokazuju da 24 posto djece, starosti od šest do devet godina, ima prekomjernu težinu ili je pretilo. U Evropskoj uniji se na temelju brojnih istraživanja procjenjuje da deset do 30 posto mališana, uzrasta od sedam od 11 godina, te osam do 25 posto adolescenata od 14 do 17 godina ima višak kilograma. Čak 20 do 30 posto adolescenata evropskog regiona ima prekomjernu težinu – kaže dr. med. sci. Amela Pašić.

Oko 155 miliona djece u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu. 40 miliona ih je pretilo, a 20 do 30 posto adolescenata u Evropi živi sa prekomjernom težinom.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno