Info

Bh. cestama vozi se autootpad

U BiH jednak broj zaposlenih i automobila
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. cestama vozi se autootpad- Automobili koji zagađuju okolinu, odnosno ispuštaju veću količinu štetnih plinova, registraciju vozila bi trebali više plaćati, smatraju iz Udruženja stanica tehničkih pregleda u FBiH.

Ako bi država uvela veće eko takse pri registraciji automobila, u Bosni i Hercegovini bi dobili još veće zagađenje, a pritom ne bi inkasirala 180 miliona maraka, kako su izračunali uvoznici novih automobila. Svakom je jasno, pa i uvoznicima novih automobila, da bh. građani zbog niskih primanja uglavnom ne mogu kupovati nova vozila.

S druge strane, država bi mogla mnogo toga učiniti da olakša građanima uvoz polovnih automobila koji nisu veliki zagađivači okoline poput vozila starih i po 30 godina koja se još voze na našim cestama. Rješenja, poput zabrane saobraćanja vozila koja nemaju EURO 3 motore su parcijalna i neefikasna, jer u BiH je uvezeno više od 600.000 automobila starijih od 10 godina. Ako se potpuno isključe iz saobraćaja kao zagađivači onda bi se morali uništiti. Ko bi imao hrabrosti donijeti ovakvu odluku?

Međutim, postoje i rješenja za koja ne treba nikakva hrabrost, ali svako od njih mora se dobro odvagati da ne bi bili na gubitku ni građani ni država. Mi se često poredimo s uređenim evropskim državama i kažemo kako su oni uveli neke akcize možemo i mi prepisati od njih, a nikada ne kažemo šta možemo učiniti u zemlji siromašnih i koje mjere primijeniti da građani ne budu još siromašniji i, što je najvažnije, da mogu to platiti.

U Njemačkoj su u vrijeme recesije prije nekoliko godina građanima pomagali u kupovini novog automobila tako što su stare uništavali, a vlasniku su to plaćali 5.000 maraka. Na taj način riješili su se velikog broja automobilskog krša. To su od Nijemaca odmah kopirali i u Hrvatskoj i dobili poticaje od sedam do 18.000 maraka. Oni koji u Hrvatskoj ni uz poticaje nisu mogli kupiti novi automobil morali su plaćati dodatne takse.

Može svaka država namaći onoliko sredstava koliko naumi oporezujući prije svega luksuz i još luksuzniju robu a na to su porezi i akcize drastično niski. Naravno, može to i BiH i stimulisanje obnove voznog parka ne treba uvijek gledati kao zadiranje u džep države.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno