Ostali sportovi

BiH bez prijenosa sa Eura i OI u Brazilu?

BHRT
BHRT
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH bez prijenosa sa Eura i OI u Brazilu? – Građani Bosne i Hercegovine mogli bi ostati bez mogućnosti da na TV ekranima prate prenose Evropskog prvenstva u nogometu te Olimpijade u Brazilu ukoliko ne bude osigurano stabilno finansiranje radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT).

“Zbog nemogućnosti BHRT-a da servisira svoje obaveze prema Evrovizijskoj uniji javnih servisa (EBU) vrlo je upitno da li će građani BiH ove godine moći da prate dva najveća sportska događaja, a to su Evropsko prvenstvo u nogometu i nakon toga Ljetnje olimpijske igre u Riju. Pad naplate RTV takse, a samim tim i prihoda BHRT-a je takav da nam ne omogućava da servisiramo čak ni dio tih obaveza prema EBU i može se slobodno reći da su u pitanju prenosi tih događaja, ali i članstvo BHRT-a u toj organizaciji. Ukoliko dođe do naše suspenzije, onda će sve usluge biti uskraćene BHRT-u”, kaže generalni direktor Radio televizije Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović.

Karamehmedović kaže da se iz EBU-a više ne šale, što pokazuje i potez od prije dvadesetak dana kada je EBU zbog neizmirenih dugova suspendirao TV Rumunije koja je bila najveći dužnik. Zbog toga Rumunija nije mogla učestvovati ni na Eurosongu.

“Ukoliko ne bude pronađeno neko rješenje BHRT bi mogla biti sljedeća na listi sankcija EBU-a”, tvrdi direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Stanje u BHRT-u je takvo da ova kuća sve teže uspijeva da podmiri i osnovne obaveze. U prva četiri mjeseca ove godine, prikupljeno je milion i 600 hiljada KM RTV takse manje u odnosu na isti period prošle godine.

Parlamentarci su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH još jednom burno raspravljali o BHRT-u, ali vidnog pomaka ka rješenju finansijske situacije u ovom javnom servisu još nema.

Produženje postojećeg modela naplate RTV takse, medijski porez, taksa uz račun za električnu energiju, vlastita služba naplate, prebacivanje na državni budžet, sve su ovo spominjana rješenja koja bi mogla postati model naplate RTV takse, ali još nijedan nije konkretiziran.

Svako rješenje koje bude predloženo i prihvaćeno, mora proći kroz parlamentarnu proceduru, jer se radi o izmjenama zakona, podsjećaju iz BHRT-a. Toga moraju biti svjesni oni koji donose odluke, jer od njihovih glasova zavisi sudbina ovog javnog dobra.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno