Biznis

BiH 111. u svijetu po konkurentnosti privrede

BiH na 111. mjestu u svijetu po konkurentnosti privrede
BiH na 111. mjestu u svijetu po konkurentnosti privrede
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH na 111. mjestu u svijetu po konkurentnosti privrede- Prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, BiH je na 111. mjestu po konkurentnosti privrede, izjavila je rukovoditeljica Centra za makroekonomiju i unaprjeđenje poslovanja u Privrednoj komori Republike Srpske Olivera Radić.

Ona je novinarima u Banjaluci prije konferencije “Bisnode bridge”, koja je organizirana s ciljem povezivanja privrednika iz regije i unaprjeđenja privredne suradnje u narednoj godini, rekla da se poduzeća u Srpskoj i BiH svakodnevno susreću sa različitim problemima kada je posrijedi poslovni ambijent i opterećenja koja moraju podnijeti.

Prema njenim riječima, usprkos velikim problemima i opterećenjima, Republika Srpska i BiH imaju uspješne privrednike i privredna društva koja rade na svom unaprjeđenju, ulažući u razvoj.

Radićeva je podsjetila da Privredna komora Republike Srpske realizira projekt certifikacije gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, pri čemu se u općinama i gradovima radi na uspostavljanju povoljnog poslovnog okruženja i odgovarajućeg privrednog ambijenta koji predstavlja stimulans za unaprjeđenje konkurentnosti gospodarstva.

“Banjaluka i Bijeljina su certificirane, dok je Prijedor u procesu predcertifikacije. U procesu certifikacije nalaze se i Teslić, Gradiška, Laktaši, Mrkonjić Grad, Doboj, Ugljevik i Trebinje”, dodala je Radićeva.

Ona je pojasnila da je certifikacijom predviđeno unaprjeđenje i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, a suština je da se privreda uključi u lokalni ekonomski razvoj.

Direktor firme “Bisnode BH” Špela Redjko rekla je da poduzeća iz Republike Srpske i BiH imaju znanje i infrastrukturu kojima mogu biti konkurentni na tržištima zemalja regije.

Ona je pojasnila da je cilj održane konferencije povezivanje privrednika, prepoznavanje poslovne okoline BiH i poslovnih prilika, unaprjeđenje poslova, te fokusiranje na razvoj poslovanja za sljedeću godinu.

Prema njenim riječima, na konferenciji sudjeluju predstavnici poduzeća iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, BiH.

Konferenciju su organizirali Privredna komora Republike Srpske i europska bonitetska kuća “Bisnode BH”.

manager.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno