Biznis

BiH je najgora u Evropi za pokretanje biznisa

Edward Ferguson
Edward Ferguson
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH je najgora u Evropi za pokretanje biznisa- “BiH je zemlja u kojoj je teško poslovati, sa najrigidnijim zakonodavstvom o radu u regionu, sa porezima među najvišim u Evropi i na dnu svjetskih rang-lista o lakoći pokretanja biznisa i dobijanja dozvola”, istakao je na svom blogu britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Upozorio je da su doprinosi za socijalnu zaštitu u visini od 15,5 posto bruto društvenog proizvoda najviši u jugoistočnoj Evropi, ali da premalo tog iznosa ide najsiromašnijima u društvu, dok veliki dio ide bogatima.

Ferguson je istakao da je upravo iz tog razloga neophodno provođenje Reformske agende o kojoj, kako je naglasio, građani BiH premalo znaju i imaju pogrešne pretpostavke. Najvažnija razlika u odnosu na protekle inicijative je, kako je objasnio, da ovaj put međunarodna zajednica nije ta koja određuje agendu, već da su prioritete, koje EU podržava, odredile bh. vlasti i entitetske vlade.

“Ove godine se očekuje rast bh. ekonomije od 2,8 posto, ali zbog niske osnove ovaj rast je jednostavno prespor. Ekonomija je opterećena ogromnim javnim sektorom koji, samo da bi opstao, već troši skoro 50 posto BDP-a, a koji dodatno raste, kako veličinom, tako i troškom, i u kome se plate povećavaju puno brže nego u privatnom sektoru”, istakao je.

Upozorio je da su politička i socijalna ekonomija ove zemlje neuravnotežene i neodržive i da je jedini način da se ovi problemi rješavaju putem ozbiljnog i kontinuiranog programa reformi. Dodao je da je korupcija široko rasprostranjena, a da je čak 60 odsto mladih nezaposleno.

Pojasnio je da će vlasti pokušati da se bore protiv sive ekonomije reformisanjem i pojednostavljenjem poreznog sistema i uvođenjem snažnijeg sistema inspekcija i kazni.

“Može se očekivati povećanje akciza na potrošnju, na primjer, goriva ili alkohola, kako bi se finansirala poboljšanja u cestovnom i zdravstvenom sektoru”, rekao je on te naglasio da je potrebno smanjenje birokratije, poreza i parafiskalnih nameta, te jačanje pravne sigurnosti ugovora i ubrzano rješavanje komercijalnih sporova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno