Biznis

Bh. tržište preplavljeno proizvodima upitnog kvaliteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osim što je skupa, hrana vrlo često nije ni dobrog kvaliteta. Tako kažu podaci za prošlu godinu. Bh. tržište preplavljeno je proizvodima upitnog kvaliteta i porijekla. Brojni proizvodi ne ispunjavaju osnovne zdravstvene uslove.

Od 60.000 uzoraka proizvoda koji se nalaze na bh. policama, više od 3.000 bilo je neispravno, podaci su Agencije za sigurnost hrane BiH.
Kako je kazao Dalibor Vidačak, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Agencije za sigurnost hrane BiH, mora se znati da nulti rizik ne postoji
Mlijeko, žitarice, meso, voće i povrće spadaju u najčešće neispravne proizvode.
– Apelujemo na sve institucije u BiH koje se bave ovom problematikom da više pažnje posvete ovom problemu jer kasno je nama kada krajem godine dobijemo informacije o tome koliko je pronađeno loših uzoraka, kaže Gordana Bulić, predsjednica tuzlanskog Udruženja potrošača “Klub potrošača”.

Osim lošeg kvaliteta, građane najviše zabrinjava, i prisustvo proizvoda kojima je istekao rok trajanja i kažu da često to provjeravaju.
Ono što ohrabruje je činjenica da nema čestih slučajeva trovanja hranom, a i sama neispravnost hrane ne prelazi četiri posto, što je manje nego u nekim zemljama EU.

Federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno