Biznis

Bh. proizvođači voća i povrća uklanjaju “izvozne barijere”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. proizvođači voća i povrća uklanjaju “izvozne barijere” – Ograničen broj graničnih prelaza u Hrvatsku i kratko radno vrijeme fitosanitarnih ureda za inspekciju voća i povrća izvezenog iz BiH u EU uzrokovali su velike gubitke proizvođačima. Projekat Sweden/USAID FARMA II je podržao zahtjev privatnog sektora da se problem rješi.

Zbog relativno kratkog radnog vremena fitosanitarnih ureda na dva granična prelaza iz BiH u Hrvatsku, određenih za izvoz voća i povrća iz BiH u EU, u prve dvije i po sedmice jula, kamioni koji su prevozili uglavnom krastavce i šljive, na granicama su zadržavani i do tri dana. To je dovelo do kaliranja i pogoršanja kvaliteta proizvoda, te finansijskih gubitaka od oko 100.000 EUR.

Pitanje je sada riješeno. Ali, evo kako se sve odvijalo.

Prvi znakovi nevolje

“EU je 1. marta 2019. godine donijela uredbu o obaveznom fitosanitarnom certificiranju i inspekciji voća i povrća uvezenog iz BiH. Hrvatska je ovu uredbu počela primjenjivati ​​u septembru 2019. godine. Također, određena su samo dva granična prelaza na kojima će se obavljati ta inspekcija, Stara Gradiška i Nova Sela, odnosno Bijača”, rekao je Suad Selimović iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije.

Fitosanitarni uredi na dva granična prelaza u Hrvatsku su bili otvoreni od ponedjeljka do petka, u periodu od 7:00 do 15:00 sati.

“Već u septembru 2019. smo tražili od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da interveniše kod hrvatskih vlasti da produže radno vrijeme, uvedu subote kao radne dane i otvore više graničnih prelaza za izvoz voća i povrća”, rekao je Selimović .

“Tada smo imali problema sa izvozom šljive iz kasne berbe. Ono što se događa na granici je sljedeće. Fitosanitarni inspektori primaju dokumentaciju, tj. naše fitosanitarne potvrde do 13:00 sati, a oni koji ne uspiju predati dokumentaciju moraju da čekaju do sljedećeg jutra. Inspektorima je potrebno oko pola sata da pregledaju dokumentaciju za jedan kamion, plus imaju pauzu. Kad veći broj kamiona dođe na granicu, dođe do zagušenja i tada počinju naši problemi”.

Obraćanje vlastima

Proizvođači voća i povrća u BiH su se u više navrata obraćali prethodnoj i aktuelnoj vladi na državnom nivou sa zahtjevom da intervenišu kod hrvatskih vlasti i omoguće nesmetan izvoz.

“Dva ili tri puta smo pisali prethodnoj vladi, a najmanje dva puta sadašnjoj vladi, ali nismo dobili odgovor. Izvukavši pouku iz problema koji smo imali sa izvozom šljiva u septembru 2019. godine,  znali smo da ćemo imati problema ovog ljeta. Znali smo da naši kamioni ne mogu blagovremeno preći granicu i da ćemo imati gubitke”, objasnio je Selimović.

Prema Selimoviću, zbog zagušenih graničnih prelaza u posljednje dvije i po sedmice, proizvođači iz BiH izgubili su ukupnu količinu proizvoda koja se poredi sa tri kamiona šljiva i dva kamiona krastavaca u vrijednosti od 100.000 eura.

Projekat Sweden/USAID FARMA II podržao je zahtjev bh. proizvođača. Zajedno sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH, projekat je napravio analizu izvoza voća i povrća iz BiH u posljednje tri godine. Izvještaj pokazuje da je od 188 miliona KM izvezenih 2019., 61 posto ili 115 miliona KM išlo za tržišta EU. Također je pokazao da je vrhunac izvoza u julu i avgustu dostigao 22-23 miliona KM mjesečno, s mjesečnim količinama između 10.000 i 12.000 tona, što znači 500 do 600 kamiona mjesečno. Ove brojke su potvrdile da su zahtjevi proizvođača iz BiH opravdani, te su kao takvi prezentirani Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) u pismenoj formi, čime su zahtjevi podržani.

Sastanak relevantnih institucija je održan 9. jula, 2020. godine, a na njemu su također učestvovali i predstavnici projekta FARMA II, USAID-a i proizvođača, a dogovoreno je da se od hrvatske strane odmah zatraži rješavanje ovog problema i olakša izvoz iz voća i povrća iz BiH. Na tom sastanku su  bh. proizvođači postavili ultimatum da će blokirati granice prema Hrvatskoj ako se situacija ne promijeni.

Pozitivan ishod

Institucije BiH su intenzivirale kontakte sa hrvatskim vlastima i u kasno poslijepodne, u četvrtak 16. jula, stigao je pozitivan odgovor. Fitosanitarni uredi na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela će od ponedeljka do petka raditi u periodu od 7:00 do 19:00 sati, a subotom od 7:00 do 15:00 sati (https://dirh.gov.hr/istaknute-teme/282­).

Kad je Selimović čuo ovu vijest, uzdahnuo je: „Uspjeli smo.“

Selimović je bio zadovoljan ovim dogovorom, ali je i dalje bio pomalo skeptičan. 16. jula je rekao: “Sada ćemo pomno pratiti situaciju i gledati kako stvari funkcionišu. Moramo biti sigurni da su i subote radni dani za fitosanitarne urede na granicama. Potrebne su nam ove informacije da bismo znali možemo li odgovoriti na zahtjeve za dostavu i subotom.“ Nekoliko dana kasnije, početkom ove sedmice, Selimović je potvrdio da je sve u redu.

Iako je situacija bila napeta, a bilo je i gubitaka, sve nije crno. Kako Selimović kaže, proizvodnja šljiva i krastavaca u BiH se udvostručila u odnosu na prošlu godinu, a domaći proizvođači su imali  priliku povećati izvoz u odnosu na prošlu godinu. Ostali konkurenti iz regije i EU nisu prošli tako dobro, pa je potražnja za bh. proizvodima velika. Brži protok robe trebao bi sada doprinijeti da bh. proizvodi dođu do što većeg broja stranih kupaca.

“Trenutno naši kupci traže kamion više naših šljiva i drugih proizvoda, a mi ćemo ih rado isporučiti”, zaključio je Selimović.

Izvor: akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno