Biznis

VIDEO: Zatraženo 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama

VIDEO: Zatraženo 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama – Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo zatražila je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama.

“To je pomoć za režijske troškove, a bit će podijeljena prema procentu poreza koje su uplatili”, kazala je Đapo Feni, navodeći da je takva ideja rezultat razgovora sa hotelijerima i turističkim agencijama.

Ranije je resorno ministarstvo htjelo predložiti sistem vaučera ili kreditiranja građana koji bi ljetovali u BiH. No, ističe Đapo, ispitivanjem tržišta pokazalo se da takva inicijativa ne bi dala značajne rezultate.

“Htjeli smo izaći sa paketima ’3+1’. Da jednu noć pokriva vaučer Vlade FBiH, ali to ne bi imamo smisla jer su hoteli davali vaučere ‘2+2’ i nije bilo očekivanih posjeta”, rekla je Đapo.

Smatra da se turisička sezona može spasiti ako Bosanci i Hercegovci budu ljetovali u svojoj državi.

“Pozivam naše stanovništvo da provedu odmore na bh. planinama jer su to vazdušne banje. Nezaobilazan je i Neum, jer smo mi navikli na odmore na plaži. Nacionalni park Una, Bihać, Plitvice, Panonska jezera… u BiH se može naći sve”, naglasila je Đapo.

Pozvala je Vijeće ministara BiH da otvori granice, i to bez birokratskih procedura.

“Nama su potrebni turisti da bi turizam preživio. Potrebno nam je u pograničnim dijelovima BiH da ljudi iz Hrvatske dođu za vikend na ručak”, navela je Đapo.

Stoga, poručila je, granice bi trebale biti otvorene čim prije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: