Biznis

Bh. ekonomija se oporavlja

Oporavak ekonomije u BiH
Oporavak ekonomije u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. ekonomija se oporavlja- Generalni direktorat Evropske komisije za ekonomiju i finansije sačinio je izvještaj o ekonomskom stanju u BiH te u drugim zemljama zapadnog Balkana koje su potencijalni kandidati za pristupanje EU.

Izvještaj, do kojeg je došao “Avaz”, obuhvatio je treće tromjesečje ove godine. Tržište rada Kako se ističe u izvještaju, bh. ekonomija ide u pravcu oporavka, tako da je bruto dodana vrijednost u proteklom periodu bila za 4,4 posto viša nego u istom periodu prošle godine. Privredna aktivnost, navodi se, u velikoj je mjeri bila potaknuta snažnim porastom trgovine, koja je povećana za 8,1 posto na godišnjem nivou. Nadalje, prvi put nakon četiri slaba tromjesečja, poljoprivreda i rudarstvo u našoj zemlji zabilježili su pozitivne stope rasta, i to 4,8 posto, odnosno 13,6 posto na godišnjem nivou.

U izvještaju se, također, navodi da je trend jačanja privrednih aktivnosti zabilježen i u trećem kvartalu, a veći rast zabilježen je u industrijskoj proizvodnji, i to sa 2,4 na osam posto. Kada je u pitanju tržište rada, ističe se da je nezaposlenost i dalje visoka. No, konstatiran je blagi porast povećanja zaposlenosti iz mjeseca u mjesec. Prosječna stopa nezaposlenosti u BiH, prema ovim pokazateljima, iznosi 43,4 posto.

– Teška situacija na tržištu rada također se ogleda u niskoj dinamici plaća. Bruto nominalne plaće 2014. su konstantno smanjivane, ali u drugom tromjesečju ove godine bilježi se blagi porast od 0,2 posto – navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Ističe se, pak, da je deficit tekućeg računa u drugom kvartalu ponovno povećan, i to za 5,8 posto od BDP-a. Ključni faktor, kaže se, bio je snažniji rast uvoza, i to za 11,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je izvoz porastao tek za 4,4 posto. Ipak, konstatira se da se deficit tekućeg računa prema kraju godine polako smanjuje.

– Ukupni nivo cijena i dalje pada. U prvih osam mjeseci 2015., ukupni nivo potrošačkih cijena iznosio je za 0,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. No, padu indeksa najviše je pridonio ograničeni broj robnih grupa, poput odjeće i obuće, zatim prijevoz, dok su cijene za stanovanje i obrazovanje povećane za 1,2 odnosno, 2,1 posto – ističe se u ovom izvještaju.

Porast kredita

Kreditiranje stanovništva u trećem tromjesečju, navodi se, povećano je za pet posto, ali uporedo s tim i snažan rast kreditnih aktivnosti banaka na javni sektor, i to za oko pet posto. Udio kredita za preduzeća u ukupnim kreditima smanjen je u odnosu na prošlu godinu, kaže se u ovom izvještaju.

Porasli fiskalni prihodi

– Sveukupno, fiskalni prihodi porasli su za četiri posto. No, porasli su i ukupni rashodi, više nego što je planirano, a uglavnom u kategoriji socijalnih naknada – rezultati su analize koju su napravili stručnjaci Evropske komisije.

Bruto dodana vrijednost povećana za 4,4 posto
Porast trgovine za 8,1 posto
Rast deficita tekućeg računa za 5,8 postoStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno