Info

Zbog slučajeva smrti od gripe ne treba paničiti

Zbog slučajeva smrti od gripe ne treba paničiti
Zbog slučajeva smrti od gripe ne treba paničiti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog slučajeva smrti od gripe ne treba paničiti- Najefikasnija je vakcinacija protiv gripe pred sezonu ili na početku sezone ove bolesti. Sezona traje od novembra do kraja marta.

Nakon šest smrtnih slučajeva osoba kod kojih je registriran virus sezonske gripe AH1N1 u našoj zemlji, Željko Ler, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kaže da zbog toga ima mjesta zabrinutosti, ali ne i panici. Dodaje i kako gripa sama po sebi može biti veoma ozbiljno oboljenje sa komplikacijama.

Svinjska gripa

-Također gripa pogoršava osnovnu bolest, što dovodi do smrtnog ishoda. Rijetko je sama gripa razlogom smrti oboljelog, osim ukoliko ne dođe do ozbiljnih komplikacija ovog oboljenja (teške upale pluća). Inače, gripa AH1N1 (svinjska gripa), zapravo je sezonska gripa – govori nam Ler.

Objašnjava da su moguće komplikacije opasne po život kada gripu dobije osoba koja ima bubrežnu bolest, hronično oboljenje kardiovaskularnog sistema, dijabetes, narušen imunitet iz bilo kojeg razloga.

Stopa smrtnosti

– Smrtnost kod gripe se kreće od 0,01 do 0,05 posto, ali je nerijetko i viša od jedan do dva posto. Pa i veći postotak u ekstenzivnim epidemijama. Tako da takav ishod nije nepoznat, niti neočekivan. U svakom slučaju kod nas ima mjesta zabrinutosti, ali ne i panici. Najefikasnija je vakcinacija protiv gripe pred sezonu ili na početku sezone ove bolesti. Sezona traje od početka novembra prethodne, do kraja marta tekuće godine. Vakcinacija usred sezone nije garant da do oboljenja neće doći, s obzirom na to da za stvaranje antitijela treba da prođe nekoliko sedmica – objašanjava nam primarijus doktor Ler.

Na kraju dodaje da epidemije gripe u kolektivima zatvorenog ili poluzatvorenog tipa, kakvi su školski, mogu rezultirati velikim brojem oboljelih i to od 20 do 40 posto. U takvim slučajevima, prema mišljenju prim. dr. Željka Lera, neophodno je obustaviti nastavu.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno