Kultura

Berlinska publika sa oduševljenjem ispratila dvije izvedbe zeničke predstave „Moja Fabrika“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pred punom salom Pozorišta „Maxim Gorki“ u Berlinu, upriličene su dvije izvedbe predstave  „Moja Fabrika“ prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstave su odigrane u utorak, 3. i u srijedu, 4. oktobra u okviru 6. Berliner Herbstsalona 2023. pod nazivom ​​„LOST – You Go Slavia“, te su nagrađene višeminutnim aplauzom.

Povodom ovog festivalskog učešća umjetnička rukovoditeljica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lajla Kaikčija je izjavila: „Zaista smo svi mi obje noći osjetili ponos i zadovoljstvo što smo dio ekipe Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nakon odigrane predstave ‘Moja Fabrika’. Reakcije publike, nadmašile su sva naša očekivanja i višeminutni aplauzi su dokazali, kako univerzalnost tematike same predstave, tako i kvalitet našeg ansambla i cijele autorske ekipe. Pitanje identiteta jednog malog industrijskog grada i njegovih stanovnika postalo je pitanje svih prisutnih u sali, bez obzira na njihovo porijeklo. Sloga, energija i emocija svih aktera i akterki predstave prelila se na publiku i bilo je prelijepo svjedočiti tom trenutku. Za BNP i Zenicu je ovo veliki uspjeh, koji ne smijemo dozvoliti da se potcijeni i zaboravi.“

„Moja Fabrika“ je sa dvanaest osvojenih festivalskih nagrada jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. Predstava je zasnovana na fragmentima istoimene knjige, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Festival pod nazivom „LOST – You Go Slavia“, drugi dio 6. Berliner Herbstsalona (6. Berlinskog jesenjeg salona) istražuje o tome kako se možemo suočiti sa svim krizama u zemlji i svijetu i kakve veze krvavi raspad Jugoslavije ima sa našom sadašnjošću. Zajedno sa savremenim svjedocima iz bivše Jugoslavije, festival kreće u višestruko istraživanje koje prepliće našu politiku, našu povijest i naše neznanje u širokom programu izložbi, premijera, gostovanja, filmova, predavanja i razgovora.

U predstavi igraju: Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramatizaciju su radile Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, dramaturgiju predstave Emina Omerović, a muziku Basheskia i Edward EQ.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno