Kultura

NAJAVA: Predavanje i likovna radionica za učenike “Stećak”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u okviru projekta „Stećak-učimo i bojimo motive sa stećaka“ realizuje čas historije/predavanje i likovnu radionicu za učenike osnovne škole.

Učenici će imati priliku da više saznaju o kulturno –historijskom nasljeđu naše Bosne i Hercegovine,kroz čas historije i likovnu radionicu .Naime ,sa učenicima će biti realizovan interaktivni čas o stećcima ,gdje će kroz razgovor saznati više o stećcima, lokalitetima u našoj zemlji, zaštiti stećaka, općenito o materijalmoj listi i načinu zaštite historijskih dobara ,značaju stećka kroz historiju, motivima na stećcima i sl..Po završetku časa historije ,sa učenicima će biti realizovati Likovna radionicu „Stećak- učimo i bojimo motive stećaka“. Likovna radionica je zamišljena korištenjem bojanke „Stećak“ ,čiji je izdavač Zemaljski muzej Sarajevo .U bojanci su prikazani motivi staćaka i kratki opis značenja tih motiva.Učenicima se ostavlja umjetnička kreativnost da na svoj način oboje motive stećaka , uz stručno lice ,koje se bavi umjetnošću. Svakom učeniku ostaje za uspomenu bojanka, kao podsjećanje da su jedna dan bili dio historije Bosne i Hercegovine i svojim umjetničkim pogledom sačuvali stećke u bojanci i u svom iskustvu .

Predavanje o stećcima učenicima će održati doc.dr.Edin Bujak.

Doc. dr. Edin Bujak je rođen u Zenici gdje završava osnovnu i srednju školu. Studij i magisterij arheologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zaposlen je na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta UNSA u zvanju docenta. Predaje teme iz opće i nacionalne srednjovjekovne arheologije i stećaka. Saradnik je Centra za demografsku genetiku Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Član je Nacionalnog komiteta ICOMOS (Međunarodni savjet za spomenike i spomeničke cjeline) u Bosni i Hercegovini. Rukovoditelj je istraživačke platforme posvećene stećcima: www.nekropola.ba.Bio je zamjenik ili rukovoditelj na više arheoloških istraživanja širom BiH. Autor je dvije knjige te više stručnih i naučnih radova.

Likovnu radionicu realizovat će članice Galerije „Preporod“ Zenica Aida Hodžić Pašalić i Nejira Serdarević.

Predavanju i likovnoj radionici prisustvovat će učenici VII razreda iz tri osnovne škole: OŠ “Meša Selimović“, OŠ “ Musa Ćazim Ćatić“ i OŠ “Edhem Mulabdić“.

Čas historije i likovna radionica „Stećak-učimo i bojimo motive sa stećaka“ realizovat će se u ponedjeljak , 9.10.2023. godine :

13,30-14,30 predavanje/čas historije o stećcima

14,30 – 15,00 pauza uz sendvič i osvježenje

15,00-16,00 likovna radionica

Realizacija navedenih aktivnosti održat će se u Dječijoj čitaonici Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno