Zločini

Baca optužuje, Stupar negira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što su pripadnici Odjeljenja za privredni kriminal Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili svog kolegu Nijama Stupara (32) iz Zenice zbog sumnje da je reketirao prosjakinju Sanitu Bacu (35), pružajući joj “zaštitu”, ona je jučer za naš list otvoreno ispričala kako je postala žrtva “prljavog” policajca.

Sanitu smo zatekli ispred kruga Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje svakodnevno prosi. Amputirana joj je desna noga zbog prekomjernog konzumiranja droge i od tada se, kako kaže, snalazi proseći po sarajevskim ulicama.

– Sve je počelo još u avgustu ove godine, kada mi je u službenoj uniformi prišao Stupar, obrativši mi se riječima: “Šta ćemo s tobom?” Potom me je odveo u prolaz blizu Tržnice “Markale” i pitao me koliko novca imam. Normalno, nisam mu sve otkrila te sam mu kazala kako imam nešto malo siće u džepu. Sjećam se da mi je kazao da ubacim novac “neofirno” u njegov džep, što sam i uradila. Rekao je da neću imati problema, nakon čega je otišao. No, stalno se vraćao, u prosjeku svaka dva dana. I tako, priđe mi, odvede me u prolaz, ubacim pare u džep i nikom ništa – kaže Baca. No, kako je vrijeme prolazilo, situacija je postajala sve gora i gora. Stupar je, kako nam je kazala Baca, ubrzo zatražio više novca, tačnije 10 KM.

– Zauzvrat, nudio mi je informacije kada je na terenu Snježa, koja je, također, policajac. Riječ je o poštenoj osobi. Ona kada dođe, svima piše kazne u iznosu od 300 KM, a nekada nas i privodi u policiju. Budući da mi je ovo jedini izvor primanja te da nemam para za plaćanje kazne, pristala sam na njegov prijedlog. Ali, u međuvremenu, počeo je strahovati da nas neko ne vidi i da ne ostane bez posla pa je predložio da mu 10 KM uplaćujem na račun u sportskoj kladionici “Premier” u “Staklenom gradu” – otkrila nam je Baca. No, problem se pogoršao kada Baca nije mogla svakog dana izlaziti i prositi te nije imala novca da uplaćuje na račun kladionice.

– Znalo se desiti da mi pošalje SMS i pita gdje sam, što me nema te da imam rok do navečer da mu uplatim novac. Nisam više mogla trpjeti. Srećom, sačuvala sam uplatnice, kao i poruke na mobitelu, te sam krajem novembra otišla u PS Stari Grad i sve prijavila – kazala je Baca. Kako tvrdi, to nije bio kraj. Dva ili tri dana nakon što ga je prijavila, Stupar ju je pronašao i odveo na parking u blizini Tržnice “Markale”.

– Rekao mi je da sve zaboravim i da kažem da sam sve slagala te da sam prijavu podnijela u trenutku dok sam bila pod utjecajem tableta. Kazala sam mu da od toga nema ništa i da ću ustrajati. Sve mi je mogao raditi, ali me ucjenjivati neće, ni on ni neko drugi – poručila je na kraju ispovijesti za “Dnevni avaz” Sanita Baca te je dodala kako joj Stupar nije tražio ništa drugo osim novca te da, koliko zna, nije uznemiravao druge prosjake. Stupar, pripadnik PS Stari Grad, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predat je u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koji ga je saslušao. Istovremeno, tužilac je naredio pokretanje istrage. Tužilac za Stupara nije tražio pritvor, već je Općinskom sudu u Sarajevu uputio prijedlog da se osumnjičenom izreknu mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrana preduzimanja službenih dužnosti, zabrana sastanka s određenim osobama te da se javlja određenom državnom tijelu. Inače, policajac Stupar tereti se da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlasti i primanje dara i drugih oblika koristi. Sanita Baca postala je poznata javnosti 2011. godine, kada je u emisiji “Slučajevi X” na Hayat TV-u prikazan snimak amputacije njene noge zbog problema koje je imala s drogom. Prema njenim riječima, okrenula je novu stranicu u svom životu.

– U martu će biti četiri godine od kada sam ostala bez noge, a već dvije i po godine sam na metadonskoj terapiji. Ispred mene je još mnogo nedobivenih bitaka, ali se ne predajem. Trenutno živim sa majkom i nadam se da ću uspjeti u životu – kazala je Baca.

Advokat Damir Alagić, koji zastupa policajca Nijama Stupara, poslao je jučer demanti i pojašnjenje u vezi s navodima iz teksta objavljenog 4. decembra.
– Shodno članku objavljenom u dnevnom listu “Avaz”, želimo izjaviti da nisu tačni navodi koji se tiču reketiranja ili bilo kakvih sličnih djela, što će se dokazati tokom sudskog postupka. Također, želimo istaknuti da se radi o privatnoj osveti dotične, u kojoj je ovaj mladi policajac žrtva uličnih prevaranata – navodi se u reagiranju advokata Alagića.Baca.Stupar



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno