Info

Asocijacija Mostova Prijateljstva u Foči i Jeleču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Asocijacija Mostova Prijateljstva u Foči i Jeleču- Asocijacija Mostova Prijateljstva u Foči i Jeleču- Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica nastavila je realizovati projekt pod nazivom “Podrška održivom povratku-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”.

Danas-subota (22.10.2016) su članovi Mostova Prijateljstva BiH-Zenica (25 članova), posjetili općinu Foča i povratničko naselje Jeleč. Ovo je bila 13 po redu posjeta u 2016 godini povratničkim naseljima u manjem BiH entitetu. Do sada smo posjetili povratnička naselja (Janja, Grapska, Kozarac, Vukosavlje-Jakeš, Kamenica, Potočari, Srebrenica, Kotor Varoš, Prnjavor, Rogatica, Mahala, Šeher-Osmaci,Foča).

Članovi Mostova Prijateljstva su posjetili lokaciju na kojoj se gradi-obnavlja prelijepa Aladža džamija koju su zločinci 1992 godine do temelja srušili. Zajedno sa glavnim imamom Medžlisa IZ Foča Miralem ef.Hodžićem i imamom Fadil ef.Arifovićem obišli smo gradilište na kojem se vrijedno kamen po kamen zidaju zidovi Aladža džamije koja je izgrađena 1549 godine a čija će obnova biti dovršena do kraja 2017 godine. Poslije posjete Foči zajedno sa predstavnicima Medžlisa IZ Foča smo posjetili povratničko naselje Jeleč gdje smo za prisutne, posebno za djecu organizovali kulturno-umjetnički program ( igraonica sa animatorom, interpretacija sevdalinki, i narodnih folklornih igara). U kulturno-umjetničkom programu su učestvovali članovi orkestra GUD Filigran, KUD Plamen-Pehare i vokalni solisti Omer Kadrić i Haris Muminagić. Za prisutnu djecu povratničke populacije ( kojih na području općine Foča nažalost ima samo 10 djece), smo obezbjedili i skromne poklone i slatkiše.

Nažalost, trenutno na području općine Foča od prijeratnih 20.000 Bošnjaka koliko je živjelo prije agresije na BiH, sada trenutno živi 400 povratnika. Tokom 1992 godine, na području općine Foča ubijeno je između 2500-3000 Bošnjaka na zvjerski način. U povratničkom naselju Jeleč prije rata živjelo je oko 800 mještana. Danas u Jeleču živi oko 35 porodica. 4.maja 1992 godine srpske snage pobile su 85 mještana Jeleča.

Poslije svega što smo čuli i vidjeli tokom našeg boravka u Foči i Jeleču, postali smo još svjesniji koliko je teško biti povratnik u gradovima i selima gdje su počinjeni stravični zločini, genocid i urbicid. Zbog svega toga mi kao udruženje smo još više motivisani da nastavimo naš projekt posjete povratničkim naseljima gdje ćemo se družiti i sklapati prijateljstva sa povratnicima koji su istinski heroji BiH koji trebaju veliku podršku svih državnih, federalnih, kantonalnih i općinskih institucija, udruženja i pojedinaca. Povratnici na najbolji način brane i jačaju BiH svojim povratkom koji mi svi moramo učinuti održivim, sa jakom i organizovanom podrškom koja će im olakšati život na mjestima gdje su im zločinci oduzeli sve -slobodu, imovinu, živote,uspomene.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno