Info

Stranačko zapošljavanje uvećalo armiju savjetnika

Stranačko zapošljavanje uvećalo armiju savjetnika
Stranačko zapošljavanje uvećalo armiju savjetnika
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stranačko zapošljavanje uvećalo armiju savjetnika- Institucije BiH smanjile su u prvoj polovini ove godine broj službenika za 110, ali se pojedinog kadra teško odriču pa je broj sekretara više nego udvostručen, a radno mjesto dobila su i 102 stručna savjetnika.

Najnoviji podaci koje je objavila Agencija za državnu službu BiH pokazuju da su na kraju prošle godine u institucijama BiH radila 1.032 stručna savjetnika, a šest mjeseci kasnije njihov broj je povećan na 1.134. Kada je riječ o sekretarima, njih je na kraju juna ove godine bilo 44, a pola godine ranije više nego dvostruko manje, odnosno svega 21.

Posao u institucijama na kraju prvog polugodišta imalo je 3.787 službenika, što je za 110 manje u odnosu na kraj 2015. godine. Najviše je smanjen broj stručnih saradnika i to za 158, a slijede pomoćnici ministara ili direktora kojih je manje za 39, dok je broj viših stručnih saradnika smanjen za 29. Zanimljivo je da broj radnika na mjestu sekretara sa posebnim zadatkom nije mijenjan i na tim pozicijama su ostala 54 zaposlena.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković rekla je da su na poziciji stručnih savjetnika, koji su najbrojniji među službenicima i čiji je broj porastao, zaposleni stranački poslušnici i aktivisti vladajućih stranaka na nivou BiH.

– Jasno je da ljudi i dalje natrpavaju na određena mjesta bez ikakvog razloga i povoda. Sigurno ima opravdanja da se na nekim mjestima zaposli određeni broj službenika, ali 102 stručna savjetnika za šest mjeseci je previše – kazala je Markovićeva.

Ona je dodala da institucije ne poštuju zaključak Savjeta ministara BiH iz prethodnog mandata da bude zaustavljeno zapošljavanje novih službenika.

– SNSD ne može da spriječi nova zapošljavanja, jer je opozicija, dok vladajuće stranke usvajaju plan zapošljavanja novih službenika i već unaprijed znaju za koga su namijenjena ta radna mjesta. Može se očekivati, uprkos svim apelima, da i u budućem periodu bude uvećana armija činovnika. Namjera je jasno vidljiva kroz nečinjenje da to bude spriječeno – naglasila je Markovićeva.

Član Udruženja ekonomista RS – SNjOT Predrag Duduković kaže da je pogubno gomilanje radnika u administraciji, dok privreda sve teže podnosi namete kojima puni budžete.

– Osim na nivou BiH, službenike zapošljavaju i u entitetima. Jasno je da bi trebalo da budu ograničena nova zapošljavanja, jer je i sadašnji broj službenika prevelik na svim nivoima – rekao je Duduković.

Vlasti u BiH su se i u pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu obavezale da će smanjiti javnu potrošnju i redukovati javni sektor kako bi on bio manji teret za privredu i postao efikasniji.

Polna struktura
Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, na kraju prvog polugodišta žene su bile najzastupljenije među činovničkom populacijom.

Na pozicijama službenika bilo je 2.010 žena ili 53 odsto ukupnog broja zaposlenih. Broj muškaraca na istim poslovima stao je na 1.777.

glasssrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno