Košarka

Arnel Kalušić najavljuje bolje dane za KŽK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Arnel Kalušić najavljuje bolje dane za KŽK Čelik: Želimo napraviti stabilan klub za razvoj mladih igračica.

Arnel Kalušić bio je poznati bh. karatista, dugogodišnji reprezntativac, osvajao je medalje kako na domaćim tako i međunarodnim turnirima.

Ipak dugi niz godina Kalušić je aktivan u KŽK Čelik, o tome kako se obreo u košarci rekao je nešto više u opširnom razgovoru za portal BHbasket.

“Poslije sportske karijere koju sam prekinuo 2008 godine, upisao sam master na fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Uporedo sam se bavio kondicionom pripremom sa dosta uspjeha. U sezoni 20010/11 sam na poziv Mensure Andelija koja je bila šef stručnog štaba KŽK Čelik Zenica postao njen pomoćnik i brinuo o fizičkoj pripremi ekipe. U to vrijeme sam bio i kodicioni trener u NK Čelik gdje me angažovao Abdulah ibraković tada šef stručnog štaba . To je bilo zlatno vrijeme zeničkog sporta, te godine je KŽK Čelik iz inostoranstva vratio nekoliko vrhunskih igračica koje su ponikle u Čeliku( Pilav, Iriškić, Kovačević, Mehmedić, Bejtić) osvojen je te sezone Kup BiH što je bio prvi veliki rezultat kluba u istoriji. Igrali smo WABA ligu, sve je funkcionosalo. Te godine je i NK Čelik igrao finale Kup BiH i za mene je to bio veliki uspjeh da sam bio dio oba ta stručna štaba. Nakon te uspješne sezone Mensura Andelija je otišla u Qatar, sve domaće igračice su otišle u inostranstvo a UO KŽK Čelik je imao neku novu viziju koja ga je dovela pred gašenje u sezoni 2012/2013. Nisam bio dio te priče ali jednostavno se nekad nešto mora srušiti da bi se ponovo gradilo na zdravim temeljima. Kroz taj period jedini kontakt s košarkom sam imao preko svoje sadašnje supruge Aide, ona je igrala za Peac-Pecs iz Mađarske. U jednom neformalnom razgovoru sa tadašnjim gradonačelnikom Zenice rahmetli Husejinom Smajlovićem i predsjednikom kluba dr Senadom Husejnagićem ponudio sam im projekat stabilozacije kluba za period 2013-2017. To je više bio moj pilot-projekat jer nisam imao tu vrstu iskustva na tom nivou”, govori Kalušić i nastavlja:

“Klub je imao velike dugove, nije imao razvijen omladinski pogon i samo nekoliko domaćih igračica, sve je bilo u velikom haosu. Morali smo razmišljati u dva pravca, to je razvoj mladih igrača za budućnost te brzo ostvarenje rezultata zbog statusa kluba. Nismo imali trenera a trebao nam je neko ko bi u isto vrijeme mogao razvijati mlade, i pokušati napraviti kvalitetan rezultat u sezoni 2013/14. Klub je razgovarao sa Zoranom Mikešom, on je već tad dogovorio odlazak u Rumuniju. Na njegov prijedlog je angažovan Bobo Kecman a Amra Mehmidić je bila pomoćnik, kasnike su se priključili Eldar Durmić i Nedim Šišić. Uz domaće igračice iz Zenice Kalušić ex Pilav, Iriškić, Halimić, Ćorović, N. Kovačević, Pašić, došle su Marina Džinić, sestre Rahmanović, Gagić, Bigović. U završnici su se priključile A. Kovačević i sestre Delić. Osvojili smo Kup i prvnstvo BiH. Dobro smo igrali i u regionalnoj ligi, a nas juniorski tim je osvojio i Ligu mladih. Naredna sezona 2014/15 je bila isto uspješna i ponovo smo osvojili Kup i prvestvo BiH, 80% tima je ostalo na okupu. Džinić je otišla a Popović došla, afirmisali su se mlade igračice Ćehajić, Kahrić, Reljić, Heljić, Zeljković su obećavale. Imali smo u tom momentu reprezentativke u kadetskoj, juniorskoj a pola tima je bilo u seniorskoj reprezentaciji. Sezona 2015/16 je trebala da bude rezultatski vrhinac projekta. Ambicije su bile F4 WABA lige, i odbrana duple krune, pojačani smo bili sa Kapor, Mitrašinović. Za F4 WABA lige smo ispali na koš razliku, Kup smo osvojili dominantno. KS BIH je odlučio da nam zabrani igranje za prvaka BiH i to je u tom momentu bio veliki šok. Nisu nam dozvolili da budemo najbolji. Poslije te sezone i nepravde koji nam je priredio KS BiH, sve je bilo drugačije. Klub su napustile i otišle i inostranstvo Kapor, Popović, Kalušić, Gagić, ranije Džinić, I Rahmanović”, ističe Kalušić.

Na pitanje šta se događalo u KŽK Čelik nakon sjajnih sezona on je istakao:

“U sezoni 2016/17 smo imali mlad tim, izuzev Iriškić sve igračice su imale između 15. i 20 godina. Uspjeh te sezone je podjednako dobar kao i predhodnih, jer sa tom mladom ekipa smo igrali finale Kupa i prvenstva. Ekipa iz te sezone je trebala da bude i danas neprikosnovena u domaćim takmičenjima, imali smo 8 igračica ispod 20 godina koje su trebale da ostanu u Čeliku. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, slabe podrške lokalne zajednice KŽK Čelik nije nastupao u sezoni 2017/18. Sve igračice iz predhodne sezone su otišle u druge klubove kao i trener Kecman. Kroz posljednje tri godine smo uspjeli da se vratimo u Ligu 12 i ova sezona je pokazala da smo ponovo u vrhu BiH košarke. Zvanično smo zauzeli 3. mjesto u Ligi a finale Kupa BiH koje smo igrali protiv favorizovanih ŽKK RMU Banovica nam potvrđuje da smo na pravom putu. Imamo jako ambiciozan Upravni odbor, pokušavamo da u budućnosti izbjegnemo sve situacije koje su nas vraćale nazad u posljednjim godinama. Od kluba želimo napraviti stabilnog, neovisnog prvoligaša, koji će biti fokusiran na razvoj igrača. Imamo kvalitetan stručni štab i jako potentan mladi tim koji će u budućnosti vratiti trofeje u Zenicu, rekao je i osvrnuo se na stanje u ženskoj košarci BiH:

“Situacija u ženskoj košarci je jako loša, organizacija Lige 12 u ovoj sezoni nam je pokazala sve nedostatke, kako u organizaciji lige tako i u kvalitetu. Loš rad sa mladim igračima bez obzira što ih je jako puno u timovima je alarm. Sve naše selekcije su u B diviziji, a svijetla tačka je seniorski tim koji je na pragu plasmana na EP. Goran Lojo je uradio odličan posao.
Treneri poput Omanića, Mikeša, Loje su u inostranstvu, Kecman nije u ženskoj košarci. Struka je problem, većina trenera se bavi ovim poslom iz hobija. Nisu posvećeni, a organizacije u klubovima im nisu obezbjedile uslove da to rade peofesionalno.
KS BIH mora dati šansu mladim trenerima, zaključio je Kalušić.

Trenutno je član Upravnog odbora KŽK Čelik, ali radi sve što treba za dobrobit kluba. Pored stalnih obaveza nije zapostavio ni nastavak školovanja. Kalušić je doktorant na fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta Sarajevu na oblasti: Organizacija i upravljanje u sportu.

R.BH. bhbasket.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno