Politika

Arnautović na konferenciji CIK-a: Odbacujemo svaku vrstu dezinformacija o navodnoj pripremi za „izbornu krađu“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je Centralna izborna komisija (CIK) održala predizbornu konferenciju za novinare, kojima se između ostalih obratio i Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Arnautović je na početku saopćio da ne postoji niti jedan značajniji problem koji bi mogao utjecati na održavanje izbora.

– Izazov sa kojim se možemo susretati jeste obaveza policijskih organa da osiguravaju izborni materijal na biračkim mjestima u noći sa subote na nedjelju. Propisano je da prilikom glasanja birač koji je slijep ili nepismen može ući na biračko mjesto sa još jednim licem uz dozvolu predsjednika Izborne komisije. CIK odbacuje svaku vrstu dezinfomracija o navodnoj pripremi za ‘izbornu krađu’. Brojanje glasova nadzirat će više od 60.000 akreditiranih posmatrača koji su članovi političkih subjekata. Bit će ih akreditirano više od 50 hiljada. Do jutros smo akreditirali preko tri hiljade akreditiranih posmatrača. Procjena je da će izbori koštati preko 12 miliona KM. Najviše je sredstava izdvojeno za naknade članova biračkih odbora, nabavku glasačkih listića i slanje paketa u inostranstvo.

Istakao je da je na inicijativu CIK-a, direktor za Koordinaciju policijskih tijela donio odluku o formiranju štaba koji će biti zadužen za sigurnostni aspekt izbora 2022. godine. Naveo je kako će štab činiti između ostalog, OSA, SIPA, te Granična policija.

– Prvi put u historiji na dan Općih izbora bit će aktiviran 24-satni TV kanal CIK-a BiH pod nazivom ‘Opći izbori 2022. godine’, na kojoj će biti emtitrane sve emisije CIK-a. Uz podršku Vlade UK, izrađeno je preko 90.000 sigurnosnih štembilja za biračka mjesta, čime se utvrđuje ispravnost biračkog listića. Radi se o sigurnosnom elementu, a listić koji ne bude imao štembilj i potpis, neće se brojati – pojasnio je Arnautović.

Tvrdi kako su precizirane odredbe za osobe koje su određene za pomoć drugog lica.

– Glasačka kabina bit će okrenuta prema Biračkom odboru kako bi se spriječilo fotografisanje i zamjena listića. Zabranjena objavljivanja rezultata javnog mnijenja počinje od petka do nedjelje do 19 sati. Izborna šutnja počinje u subotu u sedam sati ujutro i traje do sedam sati navečer u nedjelju. Danas se zavrašava distribucija osjetljivog materijala na biračka mjesta, te je dosadašnja primopredaja protekla bez problema. Biračka mjesta će biti otvorena od sedam ujutro do sedam navečer. Potrebno je da birači provjere na kojem biračkom mjestu su registrovani dan prije izbora. Birač mora pokazati ličnu, vozačku ili pasoš na biračkom mjestu kako bi mogao glasti – zaključio je Arnautović.

Izvor: Hayat



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno