Info

Aplikacije projekta Otkucaji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fondacija za nove komunikacije Dokukino prezentirala je danas u Sarajevu tri mobilne aplikacije iz oblasti zdravstva, a namjera je doprinijeti razvoju sistema zdravstva u BiH, ali i korisnicima učiniti dostupnije informacije iz tog sektora.

Tako aplikacija nazvana Praktični registar lijekova korisniku nudi detalje o lijeku, poput upute za upotrebu, da li je lijek na esencijalnoj listi, kontraindikacije, ali i smjernice za prevenciju bolesti.

Na prezentaciji je istaknuto da je zasad ograničen broj lijekova za koje se na ovaj način mogu dobiti podaci, ali i najavljeno da će vremenom lista biti proširivana.

Aplikacija AD0 Donor ističe značaj darivanja krvi, a nastala je iz naglašavanja važnosti da tu dragocjenu tečnost dobije svako kome je i potrebna. Stoga je taj medicinsko-informatički sistem zamišljen da bude kao svojevrsna spona između medicinskih ustanova i ljudi kojima je krv potrebna.

O kvaliteti te aplikacije govori i podatak da je prepoznata kao najbolja i najinovativnija u oblasti zdravstva te će kasnije ove godine BiH predstavljati na World Summit Award, koji bira i promovira najbolje aplikacije u oblasti inovativnih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ta nagrada se dodjeljuje u partnestvu sa ključnim organizacijama i agencijama Ujedinjenih naroda.

Aplikacija eZdravlje omogućava vođenje evidencije o posjeti ljekaru, praćenje medicinske terapije, iznošenje dojmova o kvaliteti rada zdravstvenih ustanova…

Sve danas prezentirane aplikacije moguće je odmah instalirati, a cilj je da budu dostupne za što više ljudi. Te aplikacije odabrane su kao najbolje na takmičenju Otvorene ideje za BiH u konkurenciji 28 prijavljenih inovativnih ideja, a u okviru projekta Otkucaji.net čiji je donator Fond otvoreno društvo BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno