Info

BiH najzagađenija minama u Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proces uklanjanja hiljada mina postavljenih tokom rata u Bosni i Hercegovini je u zastoju, ali se vlasti u zemlji i dalje oslanjaju na procjenu da ga je moguće završiti do 2025. godine, kako je ranije planirano, potvrdio je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Uoči sastanka s predstavnicima donatora koji su spremni da podrže proces razminiravanja, ministar je objasnio da je riječ o izuzetno zahtjevnom i skupom procesu koji država ne može sama da završi i iznio podatak da je BiH zemlja najzagađenija minama u Evropi.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina BiH, trenutno je nešto više od dva odsto teritorije te zemlje u kategoriji opasnog, pošto se pouzdano zna da na tom prostoru nisu uklonjena minska polja.

Preciznije, riječ je o oko devet hiljada sumnjivih lokacija, a pretpostavlja se da je na njima postavljeno i do 120 hiljada različitih mina, prenijela je Hina.

Od završetka rata u BiH eksplozije skrivenih mina usmrtile su 1.737 osoba.

Bosansko-hercegovačke vlasti izradile su srednjoročni program uklanjanja mina, ali je deo koji se odnosi na period od 2009. do 2015. godine tek napola realizovan.

Glavni razlog za to su problemi u funkcionisanju Centra, čiji je dugogodišnji direktor najprije uhapšen i optužen za korupciju, a potom i smijenjen.

Sve je to prouzrokovalo i uzdržanost donatora koje aktuelni saziv Savjeta ministara BiH pokušava da uvjeri u to da su problemi otklonjeni i da će nova uprava Centra za uklanjanje mina na transparentan i zakonit način raspolagati sredstvima namijenjenim za razminiravanje.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno