Zenica

AMZ: nagrada Pravda i Solidarnost 2105.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

AMZ: nagrada Pravda i Solidarnost 2105.- Prema izboru radnika, sindikata i granskih sindikata, kompanija ArcelorMittal Zenica jedan je od dobitnika radničke nagrade “Pravda i Solidarnost” za 2015. godinu među 130 nominiranih kompanija u regionu, a koju je organizirao Radnički media servis za Zapadni Balkan.

Kako je obrazloženo, kompanija ArcelorMittal Zenica je izabrana na osnovu anonimnog istraživanja kojim su identificirani izuzetni napori i uspjesi Kompanije na polju poštivanja radničkih prava, ulaganja u zaštitu na radu i stvaranje ambijenta za normalan život od rada i plaća, pogotovo imajući u vidu teške tržišne uvjete i kompliciranu poslovnu klimu u BiH. Također, Kompanija je pohvaljena zbog svog izuzetnog doprinosa lokalnoj i državnoj privredi, kako zbog redovnog uplaćivanja plaća, poreza i doprinosa, tako i zbog uloge koju ima kao jedan od najvećih poslodavaca i privrednih subjekata u BiH, koji surađuje sa brojnim lokalnim i državnim kompanijama i čije poslovanje u mnogome ovisi od nje.

Povodom dobijanja nagrade, g. Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, ukazao je na činjenicu da Kompanija ostaje posvećena dugoročnoj budućnosti proizvodnje čelika u Zenici, te da su dobrobit uposlenika kao i efikasna i transparentna komunikacija sa sindikatom dio čitavog tog procesa.
“I naša uprava i sindikat imaju isti cilj kojem teže, a to je da osiguraju dobre uvjete za rad uposlenika i da posluju uspješno. Međusobno poštivanje i razumjevanje od ključnog je značaja.
Ponosni smo na ostvarenje sve boljih rezultata kada je u pitanju smanjenje učestalosti povreda uopće i povreda sa bolovanjem, kojih je u 2015.godini za 50% manje u odnosu na 2014. godinu. Posebno nam je drago jer su naši uposlenici razvili svijest o svakodnevnim opasnostima i značaju odgovornog ponašanja na radnom mjestu i pravilnog korištenja zaštitne opreme.”

Ističući važnost ove nagrade, g. Zuhdija Kapetanović, predsjednik sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, kaže da je odluka da Radnički media servis za Zapadni Balkan dodjeli nagradu kompaniji ArcelorMittal Zenica “zaista opravdana jer ova kompanija je u potpunosti zaslužuje. Mislim da je vrijeme da se javno ukaže na kompanije koje svojim radnicima pružaju sigurnost i prava te da ih se izdvoji iz mora onih koji krše prava radnika,” objasnio je Kapetanović i dodao da pored spomenutih doprinosa, Kompanija znatno ulaže i u projekte koji su od značaja za lokalnu zajednicu.

Intervju sa Biju Nairom, generalni direktorom ArcelorMittal Zenica napravili smo u povodu dodjele Radničke nagrade Pravda i solidarnost za 2015. ovoj kompaniji. Prema istraživanju koje je proveo Radnički media servis za Zapadni Balkan, kompanija ArcelorMittal Zenica posebno se ističe u BiH na području poštivanja radničkih prava, uređenosti odnosa, investicijama, redpvnim plaćama i svim dodacima i uplatama doprinosa, te što je posebno važno istaći, dobrim odnosom sa sindikatom, aktivnostima na polju zaštite radnika, ulaganjima u zaštitu životne sredine te doprinosu lokalnoj zajednici.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: Kao prvo, želimo Vam čestitati kao dobitniku Radničke nagade Pravda i solidarnost za 2015. godinu. Naša istraživanja su pokazala da ste kompanija koja poštuje radnička prava i dostojanstvo. To je izuzetno važno u tranzicijskom društvu kao što je BiH i posebno u vremenu teške krize. Šta bi ste posebno istakli u vašem odnosu prema radnicima Arcellor Mittal Zenica i Vašim načelima u odnosima prema radnicima?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: Ovaj grad sa bogatom historijom zasniva svoj značaj na tradiciji priozvodnje čelika ali također i na generacijama radnika koji su posvetili svoje karijere ovoj fabrici i razvoju grada. Uistinu cijenimo i prepoznajemo njihovu stručnost, znanje i strast koju ulažu u svoj rad, a mi svakako njegujemo ovu vrijednost tako što mnogo radimo na tome da omogućimo dobre uvjete za rad i održimo snažnu i kvalitetnu proizvodnju, od čega svi imaju koristi. Uspješno poslovanje ne može postojati bez zadovoljnih uposlenika, ali moramo imati i eksternu podršku, podršku vlasti, kako bismo to i ostvarili, pogotovo u periodu teške krize, kao što ste sami spomenuli.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: U BiH se, nažalost, ne ističe i ne vrednuje poštivanje radničkih prava, što je čudno jer je država suočena s brojim primjerima kršenja istih. Ova nagrada koja Vam je dodijeljena je jedan od usamljenih pokušaja da se u javnosti istaknu kompanije koje poštuju svoje radnike. Kakav je Vaš odnos sa Sindikatom vaše kompanije, koliko usko i dobro surađujete?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: I naša uprava i sindikat imaju isti cilj kojem teže, a to je da osiguraju dobre uvjete za rad uposlenika i da posluju uspješno. U tom smislu, možemo reći da je naša suradnja sa sa sindikatom efikasna i zasnovana na transparentnoj i stalnoj komunikaciji. Međusobno poštivanje i razumjevanje od ključnog je značaja. Mi razumijemo da održivost poslovanja i korist radnika moraju biti u ravnoteži kako bi se postigli dugoročni rezultati, te redovito imamo konstruktivne dijaloge i pregovore sa sindikatom.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: Uskoro ćemo pokrenuti inicijativu da se kompanije koje poštuju prava radnika u BiH posebno označe i da se za to uvedu stimulansi od strane vlada i općina. Slažete li sa ovakvom inicijativom i vidite li u njoj logični potez koji je trebao biti pokrenut ranije, posebno nakon eskalacije finansijske krize nakon 2008. godine?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: Podržavamo vašu inicijativu i vjerujemo da je važno istaći sve dobre primjere u ovako teškoj poslovnoj klimi i vremenima. Puno smo govorili o značajnim poticajima koje bi država mogla da ponudi biznis sektoru i svim investitorima u zemlji kako bi se taj sektor osnažio a time tržište Bosne i Hercegovine postalo bolje za buduća ulaganja. Zadovoljstvo uposlenika je u sprezi sa održivošću kompanije u kojoj rade, a upravo ovdje Vlada treba da osigura bolje uvjete kako bi poslovanje kompanija bilo održivo, što je od ključne važnosti za privredu ove zemlje. Naša Kompanija osigurava toplotnu energiju za grijanje grada još od 2005. godine, a to je činila čak i tijekom najkritičnijih perioda poslovanja, uzimajući na sebe konstantne gubitke. Sada svi znamo da bi alternativni izvor toplotne energije trebalo uspostaviti do oktobra 2017. godine jer naša stara oprema neće moći da proizvede neophodnu energiju. Odlaganje ovog rješenja zapravo predstavlja prepreku našoj poslovnoj strategiji jer će svako naše novo ulaganje ovisiti od planova za grijanje grada.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: Koliko Arcelor Mittal Zenica trenutno zapošljava radnika te koliko direktno ili indirektno ljudi ima korist od poslovanja kompanije?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: Kompanija ArcelorMIttal Zenica trenutačno direktno zapošljava 2.400 uposlenika, dok broj naših partnerskih kompanija i izvođača, kao i njihovih radnika sa kojima surađujemo svakodnevno i čije poslovanje u mnogome zavisi od našeg poslovanja iznosi oko 10.000. Naš cilj je da uspostavimo i ponudimo suradnju prvenstveno lokalnim kompanijama kako bismo ojačali lokalnu privredu, ali suradnja obuhvata i područje oba entiteta i cijelu državu, kao što je slučaj sa Željeznicama FBiH i RS.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: Da li ste zadovoljni podrškom okruženja i nadležnih obzirom koliki značaj imate za kanton, entitet i državu?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: U pravu ste kada spominjete značaj našeg poslovanja za razvoj lokalne i privrede zemlje na koji smo mi veoma ponosni. Svake godine uplaćujemo 60 miliona KM na ime plata, poreza i doprinosa. Također, surađujemo sa više od 300 lokalnih dobavljača i pokrivamo 30-40% budžeta obje Željeznice; isto tako, već godinama smo proglašavani jednim od najveća tri izvoznika u zemlji. Cilj nam je da nastavimo sa investicijama u zaštitu okoliša i u proizvodne pogone, ali nivo ulaganja će zavisiti od naših poslovnih rezultata.
U posljednje vrijeme suočavamo se sa mnogim poteškoćama, kako u državi tako i na lokalnom nivou, a osjetili smo i snažan utjecaj krize u kojoj se nalazi svjetsko tržište čelika uslijed viška proizvedenog čelika koji stiže iz Kine i niske cijene čelika na evropskom tržištu. Dobili smo podršku i razumjevanje od strane našeg sindikata, na kojem smo veoma zahvalni.
Ne možemo predvidjeti koliko dugo će ova teška situacija trajati. U međuvremenu, koristimo sve svoje resurse kako bismo pronašli najbolje rješenje za poslovanje i za uposlenike. Do sad smo morali značajno smanjiti troškove i zatražili smo od relevantnih vlasti da nam pruže podršku u ostvarenju ovog plana tako što bi nam smanjili troškove energenata, na primjer. Najgori scenario, koji se trudimo izbjeći, jeste da zaustavimo integralnu proizvodnju i preusmjerimo proizvodnju na Elektrolučnu peć, što bi nažalost značilo gubitak oko 1.500 direktnih radnih mjesta i oko 9.000 indirektnih. U tom slučaju ne bi nam bila potrebna ruda iz rudnika ArcelorMittal Prijedor jer bismo koristili staro željezo. Još jedna važna stvar je ta što ne bismo mogli tek tako da ponovo pokrenemo integralnu proizvodnju što znači da bi gašenje predstavljalo veliki korak unazad za sve naše proizvodne kapacitete ovdje.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: Poznato je da ulažete u zaštitu na radu i zaštitnu opremu za radnike. U profilu kompanija kao što je industrija čelila ozljede / nesreće na radu su vrlo česte. Kako ste ih uspjeli svesti na najmanju moguću mjeru?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: Naši uposlenici i njihova dobrobit predstavljaju jedan od naših glavnih prioriteta, a pitanje zdravlja i zaštite na radu shvaćamo veoma ozbiljno. Ponosni smo na ostvarenje sve boljih rezultata kada je u pitanju smanjenje učestalosti povreda uopće i povreda sa bolovanjem, koje je za 50% niže u odnosu na 2014. godinu. Posebno nam je drago jer su naši uposlenici razvili svijest o svakodnevnim opasnostima i značaju pravilnog korištenja zaštitne opreme. Kompanija ima za cilj da uposlenicima osigura najbolju dostupnu zaštitnu opremu, a posljednje što smo nabavili su: dioptrijske naočale po prosječnoj cijeni od 220 KM po komadu, specijalne zaštitne cipele za zglob po 170 KM po komadu, također smo nabavili ormare sa sanitetskim materijalom u svim pogonima, kao i aparate za pitku vodu.
Pored toga, kroz kontinuirani program edukacijskih radionica na temu zdravlja i zaštite na radu, naši uposlenici usvojili su politiku ponašanja da prvo brinu o sebi i svojim kolegama i preuzmu odgovornost za sopstveno ponašanje, a ne da se isključivo oslanjaju na onog koji ih nadgleda. Kako bismo dodatno unaprijedili edukaciju, postavili smo četiri vanjska displeja koja emitiraju poruke vezane za zdravljeiI zaštitu na radu, kao i ekrane u svim kantinama, a trenutačno dovršavamo izgradnju trening centra za praktičnu obuku zaštite na radu.
Međutim, usprkos dobrim rezultatima, moramo biti oprezni svo vrijeme i nikada se ne smijemo prepustiti nebrizi i prevelikom samopouzdanju.
Cilj naše Grupe, koji smo i sami svesrdno usvojili, jeste da postane globalno najsigurnija kompanija za proizvodnju čelika i iskopavanja željezne rude. Stoga se strogo pridržavamo našeg globalnog programa zaštite “Put ka nula povreda na radu” sa ciljem da dostignemo nula incidenata, nula povreda sa smrtnim ishodom i nula profesionalnih oboljenja.
Postizanje dobrih rezultata predstavlja puno napornog rada i posvećenosti uprave, sindikata, radnika, kao i izvođača i podizvođača koji su također obavezni da u potpunosti usvoje našu politiku zdravlja i zaštite na radu.
Ne postoji alternativa kad je u pitanju zaštita svakog pojedinca, bilo da je ona/on naš uposlenik ili suradnik.

Radnički media servis za Zapadni Balkan: „Fenix“ projekt Vaše kompanije je bio jedan od najzahtjevnijih projekata u istoriji proizvodnje čelika i kojim je ponovo pokrenuta integralna proizvodnja.Poznatno je puno ulažete u zaštitu okoliša. Možete li nam predstaviti do sada učinjeno, aktuelno i naredne planove?

Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica: Mnogo je toga što smo postigli za vrijeme posljednjih 11 godina koliko smo ovdje u Zenici i usprkos teškim vremenima mi stalno ističemo našu posvećenost izgradnji dugoročne i održive budućnosti proizvodnje čelika u ovom gradu, uz fokus na još mnogo uspješnih projekata u budućnosti.
Kao što ste spomenuli, projekat “Fenix” je predstavljao najveći projekat kojim smo ponovo pokrenuli integralnu proizvodnju, ali i postavili osnovu za naš kontinuirani program zaštite okoliša nakon decenija vrlo malog ili nikakvog ulaganja u ovu oblast. Imali smo veliki broj uspješno realiziranih projekata za unaprijeđenje proizvodnih kapaciteta, kao što je proizvodnja rebrastog betonskog čelika u koturu na Sitnoj valjaonici. Vrijednost projekta je 9,3 miliona KM a isti je započet u januaru prošle godine. Kada su u pitanju projekti zaštite okoliša, stalno smo u procesu realizacije barem jednog, i do sad smo investirali 90 miliona KM, kao i dodatnih 20 miliona KM u projekte koji nisu dati okolinskim dozvolama ali za koje vjerujemo da značajno smanjuju naš utjecaj na okoliš. Neki od najuspješnijih projekata su filteri na Visoke peći, vrijedan 12 miliona KM, realiziran u novembru 2013. godine; keramičko zavarivanje peći na Kosnoj baterije obavljeno je po cijeni od tri miliona KM; projekat za kontrolu difuznih emisija iz sistema za drobljenje koksa u okviru Aglomeracije je također uspješno završen, itd. Ovo su samo neki od realiziranih projekata koji su već pokazali vidljive rezultate i dostigli, kako BiH, tako i neke evropske norme.
Međutim, mnogo je faktora koji utječu na ovakvo stanje okoliša i sve relevantne strane (vlasti, organizacije, institucije, itd.) moraju se uključiti kako bismo zajedno poboljšali situaciju na duže staze. Potrebno je također spomenuti naš program ulaganja u lokalnu zajednicu koji postoji od kad smo došli ovdje, sa preko 250 realiziranih projekata u oblasti zdravlja, obrazovanja, sporta, umjetnosti i kulture. Naposljetku, nastavljamo sa svojim dugoročnim opredjeljenjem ka razvoju, kako fabrike tako i zajednice, ali trenutačno moramo da se fokusiramo na to da preživimo ovu krizu sa što je moguće manje posljedica.

Radnički media servis za Zapadni Balkan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno