Naše

Ambasada SAD i OHR žestoko kritikovali Skupštinu i Vladu ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ured visokog predstavnika (OHR) žestoko su kritikovali vlasti Zeničko-dobojskog kantona zbog novog prolongiranja primjene Zakona o unutrašnjim poslovima u tom kantonu.

U zajedničkom pismu koje je u posjedu portala Zenicablog, naveli su da, uprkos dugoj i kvalitetnoj saradnji na osnaživanju i profesionalizaciji policije, vlasti u ZDK nisu pokazale neophodnu posvećenost takvim nastojanjima.

Pismo je upućeno svim poslanicima Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Kolege,

Tokom protekle dvije decenije, Sjedinjene Države i Ured visokog predstavnika su blisko sarađivali sa partnerima u Zeničko-dobojskom kantonu kako bi se profesionalizirala policija Zeničko-dobojskog kantona i osnažila vladavina zakona.

Na žalost, vlasti Zeničko-dobojskog kantona nisu pokazale neophodnu posvećenost ovom vrlo važnom nastojanju, te umjesto toga održavaju stanje izloženosti neprikladnim uticajima politike na rad policije.

Kao što vam je dobro poznato, implementiranje Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona (Zakon) iz 2018-te godine, te, naročito, važnih odredbi o pravnoj i budžetskoj nezavisnosti Uprave policije će omogućiti odgovoran, efikasan i profesionalan rad policije, te služiti kao efikasna prepreka neprikladnim uticajima politike na rad policije.

U tom pogledu, mi očekujemo, a vaši građani zahtijevaju pa pokažete liderstvo u poduzimanju svih mogućih mjera da osigurate implementaciju pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije do 1. januara, 2021. godine, kako je već predviđeno amandmanima na Zakon iz 2019. godine.

S poštovanjem,

Njegova Ekscelencija dr. Valentin Inzko – Visoki predstavnik u BiH, OHR
Njegova Ekscelencija Eric Nelson, Ambasador – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država

Primjerak dostaviti:
Gospodin Semir Šut, Policijski komesar Zeničko-dobojskog kantona

Skupština ZDK o ovome će raspravljati na sjednici zakazanoj za sljedeći utorak.

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom COVID-19, zakazao 29. sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za dan 15.12.2020. godine /utorak/, sa početkom u 10:00 sati, koja će se održati „online“ uz korištenje online konferencijskog sistema „CISCO Webex.“

Prva tačka dnevnog reda glasi Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona – skraćeni postupak – u nastavku možete preuzeti ili vidjeti taj prijedlog – po kojem se za JOŠ jednu godinu pomjera provođenje SAMOSTALNOSTI Uprave policije od Ministarstva.

Dokumenti:
pdf 01-Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona 
Preuzimanje


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno