Zenica

Akcija pripadnika MUP-a ZDK i Centra za socijalni rad Zenica: Osmero djece spriječeno u prosjačenju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

AKCIJA PRIPADNIKA MUP-A ZDK I JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD ZENICA Osmoro djece spriječeno u prosjačenju

Danas, 12. aprila, od 12 do 14 sati, na području grada Zenice provedena je prva akcija sa ciljem sprečavanja prosjačenja u kojoj su učestvovali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko- dobojskog kantona, policijske uprave Crkvice i Centar, i radnici Javne ustanove Centra za socijalni rad Zenica.

Tom prilikom na terenu je zatečeno osmoro djece bez adekvatnog roditeljskog staranja koja su dovedena u prostorije Centra gdje je urađena njihova obrada. Sedmoro djece je vraćeno u biološke porodice dok je jedno dijete smješteno u Prihvatnu stanicu JU Dom porodica Zenica. Centar će, nakon sprovodene obrade djece zatečene u prosjačenju, poduzeti dalje aktivnosti prema roditeljima ove djece predvidenim Porodičnim zakonam Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju zaštite njihovih prava i najboljeg interesa.

Ovo je prva akcija MUP-a ZDK i JU Centar za socijalni rad nakon potpisivanja Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u ZDK-a iz oktobra prošle godine. Današnja akcija potvrdila je spremnost MUP-a i Centra da se uhvate u koštac sa prosjačenjem te da radom na terenu spriječe iskorištavanje djece prosjačenjem, kao jednim od oblika društveno negativnog ponašanja.

Koristimo priliku da pozovemo građane grada Zenice da prijave prosjačenje nadležnim policijskim stanicama ili Centru za socijalni rad, čime bi uveliko doprinijeli potpunom iskorjenjivanju prosjačenja maloljetnika te time doprinijeli njihovom adekvatnom zbrinjavanju i odrastanju u uslovima primjerenim djeci. Na kraju kažimo da je u današnjoj aktivnosti saradnja i koordinacija pripadnika MUP-a i radnika Centra bila izuzetna i da je svaki segment ove aktivnosti bio za pohvalu” istakao je direktor JU Centar za socijalni rad Zenica, Muamer Mehić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno