Politika

Akademija: 25 godina SDA Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici je održana svečana akademija povodom 25. godišnjice SDA Zenica kojoj je prisustvovao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Izetbegović je u svome obraćanju kazao kako je SDA tek na pola puta ka stabiliziranju prilika u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je stranka koja je otvorila demokratske procese, organizovala odbranu BiH, vratila dostojanstvo i identitet Bošnjacima, odbila podjelu BiH, zna napraviti mir i reforme. Ujedinili smo oružane snage, od tri vojske koje su ratovale napravili smo jednu, od tri obavještajne službe koje su se prisluškivale napravili smo jednu, od tri granične službe jednu i tako dalje”, kazao je Izetbegović.

On je još dodao kako su mnoge političke stranke u proteklom periodu posustale na putu ka stvaranju bolje BiH, ali da je SDA opstala.

“Mnoge stranke su se osnovale 1990. godine, neke su bile slabije, neke jače, neke su opstale, a bilo je i onih koje su željele rasturiti ovu zemlju. Bilo je i onih kojima je bilo svejedno za ovu zemlju, ali samo je jedna bila SDA. Puno patriotskih je bilo koji su znali šta neće, ali ova je znala i šta hoće i kako će to postići”, izjavio je Izetbegović, te dodao:

“Danas imamo različitih stranaka i koji hoće referendume i oni koji se kunu u patriotizam, a bore se za svoju vlast i za svaku sitnicu izlaze sa sjednica i iz vlade. Puna su im usta reformi, a onda nemaju snage kao danas da stanu iza njih, ali ovaj put i međunarodna zajednica i većina medija i građana postavlja sebi pitanje šta bi bilo da nema SDA.”

Izetbegović se osvrnuo i na prošlu koaliciju u vlasti koja se nije uspjela ni formirati.

“Koalicija koja je napravljena prošle godine, 15 mjeseci je pravila vlast, a u ovih devet mjeseci napravljena je nova koalicija koja je isključila Milorada Dodika i SNSD sa vrha države i ministarstava. Imamo i jednu ekipu srpskih političara koji hoće mir, stabilnost i reforme, to je postignuće SDA. Ono što je uradio Denis Zvizdić za tri mjeseca je više nego što su ovi neki uradili za tri godine. Federalna Vlada je krenula hrabro, ona ima čovjeka viziju i saradnike koji su spremni za reforme”, poručio je Izetbegović.

Danas je usvojen i Zakon o radu koji je prema riječima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pozitivna stvar za bh. društvo.

“Danas je usvojen u Domu Naroda i Zakon o radu. Taj Zakon svojom primjenom ovakav kakav jeste, donio je milijardu maraka dugova Bosni i Hercegovini. To može da ugrozi isplate penzija, invalidnina, plaće administracije i on će nas nastaviti koštati svakog mjeseca 50 miliona. Zamislite šta bismo napravili kada bismo 50 miliona mjesečno usmjerili na pripravnike, zapošljavanje i drugo. Narod je najlakše povući kada zagalame sindikati, kada se dignu novine, tada se najlakše povući. Mi se nećemo povući i radit ćemo što je dobro za ovu zemlju i ovaj narod”, zaključio je Izetbegović.

Tekst i foto: Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno