Info

FBiH uzima kredit od 55 miliona KM

FBiH uzima kredit od 55 mil. KM za podršku zapošljavanju
FBiH uzima kredit od 55 mil. KM za podršku zapošljavanju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FBiH uzima kredit od 55 miliona KM- Vlada FBiH na posljednjoj sjednici podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), a putem Svjetske banke u iznosu od 32.200.000 dolara ili oko 55 milijuna KM, budu osigurana sredstva za Projekt podrške zapošljavanju.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je za “Avaz” da se radi o novom projektu koji je u potpunosti odvojen od prethodnog projekta Vlade FBiH za zapošljavanje, a za koji je izdvojeno 50 milijuna KM.

Drljača je, također, dodao da je od 2016. do 2020. godine predviđeno da će putem ovog kredita biti zaposleno oko 33.000 ljudi, prvenstveno iz kategorije mladih i teško zapošljivih.

– Radi se o projektu u kojem se prvi put koristi „hibridni kredit” koji podrazumijeva da Vlada FBiH izdvaja svoja sredstva, a kada se ostvari kvota zaposlenih, dobit će kreditna sredstva koja nisu komercijalnog karaktera i dobivena su po vrlo povoljnim uvjetima – pojasnio je Drljača.

Dodao je da je ovo vrlo bitan projekt, jer je u pitanju veliki iznos sredstava, te je predviđeno da 95 posto sredstava mora biti iskorišteno isključivo u svrhu zapošljavanja.

– Prema Reformskoj agendi, aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja zauzimaju vrh na listi prioriteta. Projekt podrške zapošljavanja od 2016. do 2020. godina ima konkretna dva cilja, a to je povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru putem različitih programa za različite kategorije te unapređivanje usluga posredovanja u zapošljavanju, a koje pružaju službe za zapošljavanje – naglasio je Drljača.

On je kazao da će ovaj projekt direktno provoditi Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji s kantonalnim službama, dok će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vršiti nadzor.

– Kao resorno ministarstvo uključeni smo u ovaj projekt tek od svibnja ove godine, ali u tom periodu uspjeli smo otkloniti određene nejasnoće. Ako ne dođe do predviđenog zapošljavanja, sredstva iz kredita neće se moći u potpunosti povući, a ova vrsta kredita prvi put se implementira u BiH. Zbog proceduralnih stvari, ovaj projekt, nažalost, neće moći početi prije Nove godine, a u punom kapacitetu bit će implementiran od sljedeće godine – zaključio je Drljača.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno