Nogomet

Adnan Džemidžić potvrdio radove na Bilinom polju i Grbavici za utakmice baraža

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Generalni sekretar NS/FS BiH, Adnan Džemidžić, govorio je za stranicu Saveza o svim aspektima organizacije ovih utakmica.

U organizacionom smislu, kako protiču pripreme za baraž za Evropsko prvenstvo?

“Aktivnosti u vezi organizacije utakmica „play off“-a za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj se odvijaju prema utvrđenom planu. Pripreme za utakmice su počele odmah po završetku grupne faze takmičenja, u kojem naša muška „A“ reprezentacija nije ostvarila plasman, tako da smo bili svjesni izazova koji nas očekuje u narednim mjesecima.

Izvršena je inspekcija stadiona u Zenici i Sarajevu. Nakon toga je sačinjen izvještaj u kojem su taksativno navedeni nedostaci na stadionima „Bilino polje“ i „Grbavica“ koje je potrebno otkloniti u narednom periodu. Prethodna iskustva u organizaciji ovih događaja su usmjerila tok daljih aktivnosti u traganju za rješavanjem problema. Seriozno se pristupilo izvršenju postavljenih zadatku, tako da su poduzete mjere na provjeri stanja terena za odigravanje utakmice, tribina za gledaoce i prostora za boravak službenih lica. Tereni su u dobrom stanju, s obzirom na godišnje doba u kojem se odigravaju ove utakmice.

Na stadionu „Bilino polje“ će biti izvršeni dodatni građevinski radovi koji su dogovoreni na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Grada Zenice. Na stadionu „Grbavica“ će se izvršiti potrebni radovi na obnovi tribine u dijelu namijenjenom za medije. U narednom periodu će biti izvršena dodatna provjera grijača terena koji su odnedavno ponovo u funkciji, a prostorije za službena lica i igrače na „Grbavici“ će biti posebno pripremljeni za ovaj sportski događaj. Radovi na objektima će započeti prema hodogramu aktivnosti, kako bi stadioni u Zenici i Sarajevu bili spremni za zvanične utakmice.“

Koje su razlike u organizaciji u odnosu na prethodne baraže, da li je sada izazovnije organizovati ovakve utakmice?

“Svaka utakmica, bilo da je utakmica u grupnoj fazi takmičenja ili utakmica „play off“-a, nosi sa sobom visok stepen odgovornosti ka ispunjenju zahtjeva propisanih UEFA pravilnicima. Mnogo je posla pred nama, vremena malo, dosta predvidivih i nepredvidivih situacija. Pogotovo sa bezbjedonosnog aspekta. Ne želim ništa prejudicirati, ali to se posebno odnosi na drugu utakmicu ako za protivnika dobijemo Izrael. Kako bismo preventivno djelovali, poduzete su sve radnje u smislu najave skupa, organizacije sastanaka sa nadležnim organizacionim strukturama u okviru bezbjednosnog sistema u BiH.

Od kantonalnog do državnog nivoa. Svaki segment djelovanja mora biti sinhronizovan, a svaka aktivnost zajednički sprovedena. Zato smo odmah krenuli u pripremu i zakazivanje termina razgovora sa svim relevantnim instancama u našoj zemlji. Izazov pred nama je veliki, ali sam siguran da ćemo na to odgovoriti na najbolji mogući način.“

Pored A reprezentacije, ženska seniorska selekcija nastupa u baražu za A Ligu nacija, a u naredna dva mjeseca će i omladinske selekcije igrati svoje kvalifikacije od kojih će dva turnira biti u našoj zemlji. Na koji način se NS/FS BiH nosi sa izazovima da svima osigura optimalne uslove za rad?

“Veoma kompleksan zadatak je organizacija jednog sportskog događaja. Isti je obim poslova i propisanih zadataka za bilo koje manifestacije koja se odvija pod okriljem UEFA. U ovom mjesecu su bile utakmice „play off“- a naše ženske „A“ reprezentacije za plasman u A diviziju UEFA „Lige nacija“. Nakon toga slijede utakmice „play off“-a muške „A“ reprezentacije u mjesecu martu, kao i ostale redovne aktivnosti naših mlađih selekcija.

U aprilu smo domaćini dva UEFA turnira, kvalifikacionog za Evropsko prvenstvo 2025 (liga A) u ženskoj juniorskoj konkurenciji (WU-19) i razvojni turnir za kadetkinje (WU-16). Pored ovih turnira, u maju smo domaćini razvojnog turnira kadeta (U-16) za godišta 2008-2009. Turniri su prilika da testiramo naše organizacione sposobnosti, a potvrda da smo u prethodnom periodu zadovoljili visoke standarde UEFA jeste i organizacija Evropskog prvenstva za kadetkinje 2022. godine, kao i dodjela domaćinstva za Evropsko prvenstvo juniorki 2026. godine u našoj zemlji.“

Autor: reprezentacija.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno