Ljudi

Komemoracija dr. Aliji Smajloviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Amfiteatru JU Kantonalne bolnice Zenica je održana komemorativna sjednica povodom smrti prim.dr Smajlović Alije, specijaliste opšte hirurgije, ljekara Kantonalne bolnice Zenica u penziji.Minutom šutnje i učenjem Fatihe, porodica, radne kolege i prijatelji su odali posljednju počast uvaženom hirurgu, velikom znalcu i velikom humanisti.

Prisutnim na komemorativnoj sjednici pročitani su u kratkim crtama podaci iz bogate biografije našeg prim.dr Smajlović Alije:

Alija Smajlović, je rođen 11.02.1944.g. u Tarevcima, općina Modriča. Po završetku 2. svjetskog rata doselio sa porodicom u Zavidoviće, gdje je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. 1965.g. upisao Medicinski fakultet u Zagrebu koji je završio 1970.g. Po završetku studija, ljekarski staž obavio na Klinikama u Zagrebu, a zatim se zaposlio u Zenici 1971.g. u Regionalnom medicinskom centru. 1973.g. ponovo u Zagrebu na specijalizaciji iz opće hirurgije koju završava 1977.g. Nakon toga radi u Službi za hiruške bolesti u RMC u Zenici i uskoro postaje šef odjeljenja za abdominalnu hirurgiju. Često kao mentor educira mlađe kolege. 1988.g. dobija titulu primarius. Aktivno je učestvovao u formiranju i organizovanju Opće bolnice u Tešnju gdje jedno vrijeme obavlja funkciju VD direktora od 13.11.1996. do 04.07.1997. godine. I dalje aktivan u Službi za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica sve do penzionisanja 2010.g.
U toku agresije na BiH 01.11.1991.g. sudjeluje na kursu u hotelu Borik na Igmanu o organizaciji saniteta za potrebe Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Nakon toga formira i organizira Sanitetsku službu na regiji Zenice kao načelnik Saniteta okruga Zenica. Sa početkom rata formira i organizira ratne bolnice u Zenici, Travniku, Bugojnu, Tešnju, Kruščici, Zavidovićima, Maglaju, Visokom, Brezi, Gornjem Vakufu. 1992.g. ulazi kao prvi hirurg u opkoljeno Goražde sa kompletnom poljskom bolnicom preko Grebka i formira u prostorijama Doma zdravlja Goražde prvu ratnu bolnicu, 01.11.1992.g. je imenovan za Načelnika saniteta III korpusa Armije BiH. 05.08.1994.g. promoviran u čin pukovnika. 01.12.1994.g. dobitnik „Ljiljana od zlata“. Od 1995.g. prelazi u Sanitetsku službu Generalštaba gdje obavlja dužnost do kraja rata.

Mr.med. sci. prim.dr Harun Šestić, u ime menadžmenta naše Ustanove i u svoje lično ime se dirljivim riječima oprostio od cijenjenog kolege i učitelja:

DRAGA RODBINO, KOLEGICE I KOLEGE, DOZVOLITE MI DA U OVOM TUŽNOM TRENUTKU POKUŠAM DIJELOM IZRAZITI OSJEĆAJE PREMA NAŠEM UVAŽENOM PRIM.DR.SMAJLOVIĆ ALIJI, KAO NJEGOV UČENIK, PRIJE SVEGA, A ZATIM I KAO RADNI KOLEGA I NA KRAJU, KAO DIREKTOR OVE USTANOVE.
KAO LJEKAR IMAO SAM ZADOVOLJSTVO DA SA NAŠIM PRIM.DR.SMAJLOVIĆEM PROVEDEM VRIJEME NA ISTOM ODJELU HIRURGIJE U SVAKODNEVNOJ STRUČNOJ, RADNOJ I PRIJATELJSKOJ KOMUNIKACIJI.
PRIM.DR.SMAJLOVIĆ ALIJA BIO JE PRIZNATI I VRHUNSKI HIRURG NE SAMO NA NAŠIM, NEGO I NA PROSTORIMA BIVŠE JUGOSLAVIJE.
S OBZIROM NA SPECIFIČNOST LJEČNIČKOG POZIVA, TE NA PROFESIONALNE LJUDSKE IZAZOVE I STRESOVE KOJIMA JE ČESTO BIO IZLOŽEN, ALIJA JE BIO APSOLUTNO DOSLJEDAN U SVOJIM HUMANISTIČKIM I LIJEČNIČKIM OPREDJELJENJIMA U KOJIMA JE FOKUS SVIH AKTIVNOSTI BIO PACIJENT I SVI OBLICI I NAČINI BORBE ZA NJEGOVO OZDRAVLJENJE.
KAO LJEKAR HIRURG, JE POSTAVIO VISOKE CILJEVE I STANDARDE ZDRAVSTVENE NJEGE, A NAROČITO JE BIO OPREDJELJEN ZA RAZVOJ HIRURGIJE U POGLEDU NOVIH DIJAGNOSTIČKIH METODA KOJE JE I NAMA NJEGOVIM UČENICIMA OSTAVIO U AMANET. MI SMO TO DIJELOM I OSTVARILI I NEĆEMO ODUSTATI OD ZACRTANIH CILJEVA.
BIO JE PAŽLJIV SUPRUG, BRIŽAN OTAC, DVA SINA I NJEŽAN DJED DVOJE UNUČADI, TE JE OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG NA PORODICU, PACIJENTE, KOLEGE I PRIJATELJE KOJI SU GA OKRUŽIVALI.
PRIM.DR.SMAJLOVIĆ ALIJA HVALA VAM NA SVEMU.

Biranim riječima za preminulog prim.dr Smajlović Aliju porodici i ostalim prisutnim na komemorativnoj sjednici su se obratili i prim.dr Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore Ze-do kantona i gdin. Dževad Mlaćo potpredsjednik Patrijotske lige BiH :

U ime PL BiH, glavnog nosioca odbrambenih preiprema od agresije na BiH u periodu 1991.godine do formiranja Armije R BiH aprila 1992.godine, i u svoje ime, izražavam saučešće povodom preseljenja našeg dr Alije na drugi svijet i molim Dragog Boga da našem dr Aliji da najljepšu Ahiretsku nagradu jer Alija je vjerovao u Boga i poštovao svakog čovjeka.Naša ljudska dužnost je da se danas zahvalimo dr Aliji na neizmjernom doprinosu koji je dao za zajednicu prvenstveno kao čovjek, ali i kao prijatelj, saborac i ljekar vrhunskog znanja i sposobnosti i nesebične spremnosti da svakome pruži pomoć.
Kao član Regionalnog štaba Patriotske lige zeničke regije u čijem je osnivanju učestvovao, dr Alija je bio nosilac organizacionih priprema ustroja zdravstva u ratnim okolnostima i saniteta A RBIH.

Koliko bih god danas rekao o doprinosu dr Alije kao pripadnika Patrijotske lige BiH i ARBiH, bio bi to samo mali dio onoga što stvarno dr Aliji pripada.

U redovima Patriotske lige ostaje velika praznina i žalost što smo ostali bez člana našeg užeg rukovodstva i velikog patriote od kojeg se uvijek imalo šta naučiti.Ali prisutan je i ponos što je bio među nama, što smo ga poznavali i imali kao prijatelja i što smo u najtežim vremenima za državu BiH i bosanski narod imali istinskog organizatora i saborca, i ljekara koji je uz Božiju pomoć spasio mnoge živote. Njegov lik i djelo ostaju trajna vrijednost Patriotske lige BiH.

Molim Dragog Boga da porodici da strpljenja i snage da izdrži u ovoj boli nastaloj gubitkom najmilijeg člana, a da našem dr Aliji da vječni rahmet i lahku zemlju bosansku.

Dženaza je klanjana danas u haremu Čaršijske džamije u Zenici, a ukop je obavljen na mezarju Prašnice.

Premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministri u toj vladi uputili su danas telegram saučešća povodom smrti primarijusa doktora Alije Smajlovića, nekadašnjeg načelnika Službe za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

– S tugom i žalošću primili smo vijest o smrti našeg dragog prim. dr. Alije Smajlovića. Iskrenu žalost s nama dijele i svi građani Goražda i kantona s kojima je Smajlović, žrtvujući vlastiti život, bio u najtežim ratnim danima, spašavajući ih od sigurne smrti u okolnostima opsade, nedostatka hirurga, lijekova i doktorske njege – istaknuto je u telegramu saučešća upućenom porodici, načelniku općine i direktoru Kantonalne bolnice Zenica.

Kazali su da žalost dijele i njegove kolege, doktori Kantonalne bolnice Goražde.

– Molimo dragog Allaha dž.š. da našem Aliji Smajloviću podari lijepi dženet i vječni rahmet. Porodici i svima onima koji su ga voljeli i poštovali upućujemo izraze našeg najiskrenijeg saučešća, uz poruku da će lik i djelo našeg dragog doktora ostati zauvijek u našim mislima i srcima – navedeno je, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

vijest 10 04 2015 02



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno