Ljudi

Adin Šećibović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički biser među celuloidnim lopticama – Mladi zenički stonoteniser, dvanaestogodišnji Adin Šećibović, ne prestaje da svakodnevno iznenađuje bosansku sportsku javnost svojim novim pobjedama i sve brojnijim medaljama. Još od prvog susreta sa celuloidnom lopticom, dječak je pokazao nesvakidašnji talenat, tako da je njegov otac Elman (jedan od najsportskijih ličnosti koje poznajem) bio prinuđen da mu ustupi svoj reket, a sebi kupi drugi. I tada, slobodno mogu reći, počinje da se ispisuje istorija jednog nesvakidašnjeg sportskog talenta! Adinova nevjerovatna volja za treninzima, uz izuzetan talenat, privukla je pažnju i jednog od najvećih trenera regiona, Nihada Ajanića – Aje, koji je počeo da radi sa malim “Šurbekom”. Nedavno, Aja mi je u povjerenju rekao: – Ne govori nikome, ali sa ovakvim biserom još nisam radio! (Izvini Aja, izlanuh se). Jedan veliki znalac i igrač pingićaiz Njemačke, koji je imao prilike vidjeti i testirati Adinovu igru, tražio je da ga povežem sa Adinovim ocem Elmanom, koji je zatim poslao u Njemačku klip sa treningom Adina i trenera Aje, da bi mladi njemački igrači mogli štogod naučiti gledanjem savršene Adinove tehnike.

Osim legendarnog trenera, Adina su zapazili i igrači zeničkog STK “Mladost”, reprezentativci Konjić i Dizdarević, i pozvali ga da u klubu nastavi razvoj pod njihovom paskom. Danas, ovaj učenik VIII razreda, nakon redovne nastave odradi i po dva treninga dnevno. Uz pomoć oca Elmana, DIF-ovca i jednog od najboljih stonoteniskih veterana, Adin svakodnevo radi na sebi, uzima kvalitetnu hranu, sa mnogo vitamina (iz očeve recepture), usput poboljšavajući fizičku spremnost sa profesorima iz Sportske škole “Winner”. Treba reći da je i Adinov stariji brat višegodišnji, uspješan takmičar taekwandoa.
Kao aktivni član zeničkog kluba STK „Mladost“, sa “stažom” od pune tri godine, Adin je i radom i rezultatima potvrdio da se radi o vanserijskom talentu, te je za ovo kratko vrijeme već ostvario niz zapaženih rezultata:
– Prvak države za subkadete 2013 (bez izgubljenog seta),
– Dvostruki prvak igara mladih Bosne i Hercegovine (2013,2014).
– Državni vice prvak u kategoriji mlađih kadeta u igri parova za sezonu 2013-2014.
U sezoni 2014-2015, ostvario je sljedeće rezultate;
– Dvostruki prvak države na prvenstvima za kategoriju mlađih kadeta i trenutno prvoplasirani na rang listi u kategoriji mlađih kadeta.
– Na posljednjem, međunarodnom takmičenju igrača iz regiona, na “Andro kupu”, u Bijeljini, Adin je osvojio prvo mjesto, opet bez izgubljenog seta. O kakvom se potencijalu radi govori i to da je na Općinskom izboru za sportistu Grada Zenice za 2014. god., izabran u kategoriji „Mladih nada“.
Iako ima samo 12 god., svojim dosadašnjim rezultatima ušao je i u u prvi tim Stk “Mladost“ Zenica, koji nastupa u “Premijer” stonoteniskoj ligi BiH.
Kao kruna velikog rada stigao mu je i poziv od selektora reprezentacije Bih, za učešće na Međunarodnom “Cupu Bistrita”, Rumunija, na kome je, u konkurenciji brojnih igrača iz Francuske, Izraela, Rumunije, Ukrajine, Mađarske, Srbije, Moldavije i Španije ostvario najbolji rezultat među igračima iz BiH, ušavši u završni turnir, gdje je za ulazak među najboljih 8 igrača izgubio od predstavnika Francuske.
Gore navedeni rezultati ne bi bili ostvareni da nije upornog rada i truda, pod budnim okom igrača zeničke “Mladosti” (koji su i sami među najboljima u BiH), Edina Konjića i Mirze Dizdarevića. Veliku pomoć u svom razvoju Adin duguje i jednom od najboljih trenera regiona, Nihadu Ajaniću – Aji, koji je trenirao i gore navedenu dvojicu igrača “Mladosti”. Adin Šećibović je učenik VII razreda OŠ „Meša Selimović“. Osim mnogobrojnih pehara i medalja koje osvaja igrajući stoni tenis, Adin se trudi da ostvari dobre rezultate i u školi. Pohađa i dodatne časove iz matematike, tehničkog odgoja i folklora.
Svakodnevno radi na sebi, poboljšava fizičku spremnost, trenirajući sa profesorima iz Sportske škole „Winner“, uzima kvalitetnu hranu sa mnogo vitamina, a često radi i po dva treninga dnevno. Njegovi roditelji i brat (uspješan takmičar Taekwandoa ) najveća su mu spodrška. Rade na njegovoj psihičkoj pripremi i prate ga na svaki turnir.
Najveći Adinov sportski uzor je Michael Maze, a najveća želja je da jednoga dana predstavlja svoju domovinu na nekom od velikih međunarodnih takmičenja .
Planovi za blisku budućnost su usmjereni na međunarodne turnire regiona, među kojima su najvažniji, veliki “Zagi-ping”, kao i “Stens open –Sarajevo”.
I na kraju, pred nama je još jedan biser zeničkog sporta, koji će se, zasigurno, veoma brzo pridružiti starijim, dokazanim asovima zeničkog sporta, Aliću, Pezeru, Mileusniću…
A biseri se uzgajaju, i začudo, Zenica je jedan od rijetkih gradova koji nije zakazao u tome, nego je uvijek svesrdno pomagao razvoju mladih talenata. Ostajena nam samo da pratimo Adinov meteorski uspon, nadajući se da će ovaj tekst izaći prije neke njegove munjevite medalje!

Bojan Bogdanović

Više na

Posted by Zenicablog on 9. April 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno