Ljudi

Feđa Bogdanović, opet jednoglasno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Opet jednoglasno – Feđa Bogdanović – Feđa Bogdanović, prošlogodišnji enfant terrible književnih dešavanja u BiH, ovih dana nastavlja da iznenađuje književnu javnost. Naime, na književnom natječaju za najbolju knjigu Ze-Do kantona, u okviru manifestacije „Zeničkog proljeća“, ponovo je pobijedio renomirane i mnogo starije književnike, sa opusima od po dvadesetak knjiga.

Nagradu je ovaj put u Zenici pimio, zbog odsutva laureata, njegov otac Bojan, inače redovni saradnik Zenicabloga, što smo zabilježili i fotografijom nastalom u hotelu Dubrovnik, prilikom dodjele nagrda. 

de344Bogdanovićeva prva knjiga poezije „Religija bijelih patika“, u konkurenciji više drugih knjiga i raznovrsnih žanrova, proglašena je najboljom u ovoj godini. Kažemo, prva knjiga, pošto je on prošle godine nagradu dobio za poetski rukopis, koji je iz te, kvalitativno posljednje kategorije rukopisa, prebačen u 1. kategoriju već objavljenih knjiga, da bi i tu bio najbolji. Tek tada je izdavač i organizator najvrijednijeg (7000 km) književnog natječaja u BiH, zaklada/fondacije „Fra Grgo Martić“, pretočila njegov rukopis u knjigu „Promjene i proročanstva“.

Za „Fra Grgu Martića“ prošle godine se takmičilo preko stotinu književnika iz cijele BiH, a za ovogodišnju nagradu najbolje knjige Ze-Do kantona, tek nešto oko petnaestak kandidata. Te brojke ipak ne umanjuju značaj naše „Kantonalne nagrade“, s obzirom da su sa svojim najnovijim knjigama poezije učestvovali renomirani pjesnici: Kemal Mahmutefendić, Željko Grahovac, Amir Brka, Seida Beganović (Zeničanka “na radu“ u Skoplju, koja je za knjigu s kojom je učestvovala, neki dan dobila nagradu „Društva pisaca Makedonije“), zatim Elma Porobić, Bajruzin Hajro Planjac, Muharem Omerović i drugi.

Treba reći jednu zanimljivu stvar. Prošle godine, Bogdanoviću su u žiriju bili zreli pisci i kritičari: Amir Brka, Milo Jukić, Stevan Tontić i Dragan Marijanović, koji su bili JEDNOGLASNi po pitanju pobjednika! Ove godine, na „Zeničkom proljeću“, odlučivali su Bogdanovićevi vršnjaci, (otprilike, tridesetogodišnjaci): Lamija Begagić, Haris Imamović i Đorđe Krajišnik – da bi i oni donijeli JEDNOGLASNU odluku!

„Trebalo je biti veliki optimista, pa poslati svoje poetske maštarije na takmičenje sa oprobanim vukovima književne scene, čiju poeziju, kao i njih lično, poznajem i veoma poštujem“, kaže zenički laureat, Feđa Bogdanović. „Kao i prošle godine, ipak sam konkurisao, i to na navaljivanje i uz podršku oca Bojana, takođe iskusnog pjesnika i kritičara. I nisam se pokajao! Izgleda da je moj stari bio u pravu kada je rekao da ima „štofa“ u meni. Zato ću nastaviti da pišem, ne zbog nagrada, već zbog velikog zadovoljstva koje mi pruža „život sa poezijom“.

PJESNIK – FEĐA BOGDANOVIĆ

( O rukopisu knjige poezije, Feđe Bogdanovića, ovogodišnjeg dobitnika glavne nagrade za poeziju na književnom natječaju za „Najbolju knjigu“, Ze-Do kantona )

Nismo često u prilici pisati o mladim autorima koji na velika vrata ulaze u svijet književnosti, kao pjesnici ili prozaisti, koji već sa debitantskom knjigom pokažu raskošni talent i zrelost što su vrijedni pažnje šire kulturne javnosti, znalaca, kritičara i posvećenika književne umjetnosti. Izuzetno je zadovoljstvo potpisnika ovih redova što je u prilici na taj način i tim povodom predstaviti budućim čitaocima knjigu „Religija bijelih patika“, a ljubiteljima poezije u BiH upravo Feđu Bogdanovića – o čijim sam pjesničkim počecima prije nešto više od godinu dana prvi imao prilike govoriti. Bilo je to na skromnoj ali sjajnoj književnoj večeri, u staroj zgradi zeničkog pozorišta: to je bio i pjesnički debi Feđe Bogdanovića pred probranom zeničkom publikom. Nakon toga, evo, za kratko vrijeme, uslijedila je i druga nagrada na jednom od književnih konkursa u regiji! Sastav stručnog žirija kao i njihov dosadašnji rad i odnos prema obavezama i odgovornostima što ih imaju prema autorima-aplikantima i njihovim rukopisima, te takođe i prema cjelokupnoj kulturnoj javnosti, oslobađaju nas svake sumnje da je riječ o vanserijskom pjesničkom talentu: naime, knjiga Feđe Bogdanovića je, JEDNOGLASNOM odlukom stručnog žirija – proglašena za najbolju knjigu poezije u okviru manifestacije „Zeničkog proljeća“.

Željko Grahovac

nagrade1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno