Politika

Saopštenje za javnost Narod i Pravda Zenica: Trebaju li nam doktori medicine i softverski inženjeri?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost Narod i Pravda Zenica: Trebaju li nam doktori medicine i softverski inženjeri? – Politička organizacija Narod i Pravda Zenica je najmlađa politička organizacija u gradu Zenica koja svoj rad želi usmjeriti na rješavanje konkretnih problema koji tište građane ovog grada. Smatramo da je produktivizam i aktivan pristup građanima bolji od populizma i otvaranje tema od kojih će narod slabe koristi imati. Zbog toga smo u svoj program rada uvrstili konstantno ukazivanje na nepravdu i javno prozivanje odgovornih sa prijedlogom kako da se te nepravde otklone.

Pozivamo sve građane, zaposlene i nezaposlene, mlade i penzionere da nam se obrate i iznesu svoj primjer sa učinjenom nepravdom. Obećajemo da ćemo mi biti njihov glas i tražiti od nadležnih da se to otkloni. Ovaj put želimo javnosti da ukažemo na jednu nelogičnost koja se već nekoliko godina provodi prilikom upisne politike na Univerzitetu u Zenici.

Studenti najatraktivnijih i najboljih studijskih odsjeka na Univerzitetu u Zenici: Opće medicine i Softverskog inženjerstva i budući kadar koji je neophodan za razvoj Kantona i njegovih općina i Grada Zenice, stavljeni su od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Senata Univerziteta u Zenici u diskriminatoran položaj na način da moraju sami plaćati svoj studij u iznosu od 1500 KM.

Odlukom o davanju saglasnosti na troškove studija Vlada ZDK je odlučila da joj ne trebaju softverski inžinjeri i da neće finansirati niti jednog, već da se 80 studenata samofinansira. Također se ista Odluka odnosi i na studente Opće medicine, tri puta više je dozvolila da se upiše samofinansirajućih nego što finansira Osnivač. Po njihovim projekcijama potrebno je samo 10 doktora medicine ovom narodu. Za usporedbu kako vode upisnu politiku, dovoljno je reći da će u ovoj akademskoj godini finansirati 100 pravnika i 80 ekonomista, a samo 10 doktora medicine i ponavljamo niti jednog studenta softverskog inženjerstva.

Ne želimo ulaziti u to zbog čega je to tako i ima li političkog utjecaja i u ovoj aferi, ali evidentno je da su dva najpotrebnija studija za realni sektor prepuštena sama sebi, a da se upisne kvote “pumpaju” na fakultetima koji zapošljavaju aktivne i rashodane političare.

Zbog toga tražimo da Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Senat Univerziteta do početka akademske godine izmijeni u Odluku o upisnim kvotama na Univerzitetu u Zenici i omoguće budućim doktorima medicine i softverskim inženjerima da pod jednakim uvjetima studiraju sa svojim kolegama i na taj način pokažu da se bore za ostanak mladih u BiH.

Budžet Kantona ovom odlukom ne bi trebao biti opterećen, dovoljno je samo da rasporede sa računa “ugovorene usluge” one desetine hiljada KM koje su sebi isplatili na račun ovih fakulteta.

Vjerujemo da sa ovim kadrom možemo planirati sretniju i bolju budućnost svih nas i da će, ako mi njih danas pomognemo, oni to znati cijeniti i ostati raditi u našem gradu.

GO Narod i Pravda Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno