Politika

Saopćenje za javnost: Kako je Kasumović znao ishod postupka prije donošenja presude?

Saopćenje za javnost: Kako je Kasumović znao ishod postupka prije donošenja presude? – Presuda Općinskog suda u Zenici po tužbi za navodnu klevetu koju je odlazeći gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović podnio protiv predsjednika SDA Zenice i zamjenika državnog ministra pravde, prof.dr. Nezira Pivića, slika je i prilika stanja u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Ne ulazeći u suštinu prvostepene presude, koja je presedan u dosadašnjoj praksi ovog suda i protiv koje će prof. Pivić uložiti žalbu Kantonalnom sudu u Zenici, želimo skrenuti pažnju na jednu bitnu činjenicu koja kompromitira rad ovog suda, ali i kompletnog pravosuđa u BiH. Naime, Kasumović je dana 16. jula 2020. godine sa govornice Gradskog vijeća pred kamerama izjavio da ima informaciju da će tužba biti usvojena, a punomoćnici parničnih stranaka su pisani otpravak presude dobili tek dan kasnije, 17. jula, kada presuda još nije bila dostupna u internetskom pristupu sudskim predmetima.

Činjenica da je Kasumović dan ranije znao ishod predmetnog spora, odnosno kako je prvostepeni sud presudio, ozbiljno kompromituje navedeni postupak i ukazuje da u sudu postoji neko ko je prekršio zakon i Kasumovića kao tužitelja obavijestio o ishodu postupka prije dostavljanja presude punomoćnicima, što je prema zakonu zabranjeno. Pravni zastupnik profesora Pivića je o ovom incidentu već informisao predsjednicu Općinskog suda u Zenici, a o svemu će upoznati i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da pravosudni organi provedu istragu o ovom incidentu, a isto tako očekujemo od nadležnih organa da se pozabave jezikom mržnje i nasilja koji u svakom javnom istupu koristi odlazeći gradonačelnik Kasumović prema političkim neistomišljenicima, a posebice prema kadrovima i legitimno izabranim dužnosnicima Stranke demokratske akcije. Svakome u ovom gradu je jasno ko je nalogodavac i ko stoji iza vojske botova i lažnih profila na društvenim mrežama, koji lažu, kleveću i potvaraju svakoga ko misli drugačije od Kasumovića i šačice zaluđenih istomišljenika.

SDA Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem