Kultura

Asocijacija “Fatma” Zenica i AF ZDK organizirale izvedbu predstave “Prst”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, Asocijacija “Fatma” Zenica i AF ZDK organizirale izvedbu predstave “Prst” (Sarjevski ratni teatar).

Članice Asocijacije „Fatma“ svake godine daju doprinos obilježavanju godišnjice jednog od najvećih pokolja u savremnoj historiji – genocid u Srebrenici. Također, žena/ majka, u svim aspektima njenog življenja, je pitanje koje je u fokusu svih aktivnosti Asocijacije.

Upravo je to bio motiv da Asocijacija upriliči izvedbu predstave „Prst“ koja na neki način objedinjuje ova dva cilja: odaje počast žrtvama i njihovim porodicama, a preblematizira donekle zanemareno pitanje žena koje moraju nastaviti sa svojim životom nakon što njihovi sinovi, muževi poginu.

“Prst” istražuje ovaj odnos u kontekstu najosetljivijeg problema u Bosni i Hercegovini danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove pozicije – pozicije žena koje su ostale iza.
Priča je ispričana bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova svekrve i snahe, a fantastiča ženska ekipa u sastavu Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić napravila je predstavu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Nakon predstave, uslijedio je razgovor izmedju publike, glumica i organizatora, koji je večeri dao osebujan pečat. Moderatorice diskusije su bile Edina Kos-Burić i Mubina Salkić, a prigodnim i izuzetno emotivnim riječima prisutnima se obratila i Selvedina Sarajlić-Spahić, predsjednica AF ZDK.

Zakljucak diskusije je bio jedinstven: pitanje nestalih, bol majki koje su ostale iza … moze biti donekle ublazeno samo onda kad se o genocidu govori, bilo kroz umjetnost, bilo kroz zakone, bilo kroz osvjestavanje i edukaciju mladih.

Predstava je relizirana uz bezrezervnu podršku OO SDA Zenica i ZDK, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sarajevskog ratnog teatra, a ulaz za sve zaintersirane građane je bio besplatan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno