Kultura

Tri nove nagrade za predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Dvije predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić i „Za šta biste dali svoj život?“ u režiji Harisa Pašovića proteklih su dana odigrane u okviru Takmičarskog programa 36. pozorišnih/kazališnih igara Jajce 2017.

Odlukom Stručnog žirija Pozorišnih/kazališnih igara BiH nagrađen je umjetnički rad na dramaturgiji i dramatizaciji višestruko nagrađivane predstave, nastaloj prema knjizi Selvedina Avdića „Moja Fabrika“, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ovo umjetničko priznanje pripalo je mladoj dramaturginji Emini Omerović koja autorski rad dramatizacije potpisuje zajedno sa kolegicama Selmom Spahić i Bojanom Vidosaljević. U predstavi „Moja Fabrika“ autorice dramatizacije izuzetno su vješto i uspješno kombinirale materijale iz istoimene knjige, kao i izjave radnica i radnika Fabrike, koristeći se i autentičnim iskustvima i ispovijestima glumica i glumaca. Predstava prati odnos Grada i Fabrike od njenog nastanka krajem 19. stoljeća, do danas. „Moja Fabrika“ će u narednom periodu imati regionalnu turneju koja započinje festivalskim učešćem na MOT festivalu u Skoplju, u mjesecu septembru.

Najboljom predstavom u cjelini nagrađena je predstava „Za šta biste dali svoj život?“, u režiji Harisa Pašovića, u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te novosadskih pozorišta Promena i Újvidéki Színház. Predstava „Za šta biste dali svoj život?“ stavlja publiku pred pitanja od elementarne važnosti. U njenom samom nazivu postavljeno je značajno pitanje, koje pored individualnog odgovora svakog pojedinca u kolektivnom pamćenju nailazi na zajedničku crtu – ideologiju. U predstavi igra petnaest mladih glumica i glumaca iz Zenice, Sarajeva, Tuzle i Novog Sada, koji tumeče oko dvije stotine historijskih likova. Glumački ansambl ove predstave, nakon prethodno osvojene nagrade na ovogodišnjem Festivalu bh. drame, dobitnik je kolektivne nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu. Predstava “Za šta biste dali svoj život?” do sada je izvedena na pozorišnim festivalima u Sarajevu, Novom Sadu, Subotici, Bratislavi, Zenici i Jajcu.

 
loading...