Naše

Da li je 18 vijećnika GV Zenica svjesno kakvu je šansu danas propustilo?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da li je 18 vijećnika GV Zenica svjesno kakvu je šansu danas propustilo?   – Vijećnici Gradskog vijeća Zenica izglasali su, sa 18 glasova “za” i deset “uzdržanih” odluku da Gradska arena u Zenici ubuduće nosi ime bivšeg gradonačelnika, rahmetli Husejina Smajlovića. Odluka je donesena nakon više prijedloga, od pojedinaca, do klubova vijećnika i stranaka, prije svih iz SDA. Odluku je, pred vijećnike, podnio kao prijedlog aktuelni gradonačelnik  Fuad Kasumović.

Tokom rasprave vijećnici Vijećnici Snage centra smatrali su da zbog dešavanja i manifestacija u Gradskoj areni u Zenici nije u redu da ona nosi Smajlovićevo ime, tražeći poput vijećnika Kenana Fetahagića da se to ime, uz suglasnost porodice, dodjeli nekom drugom objektu, poput saobraćajnice GGM – Glavne gradske magistrale, koja je uistinu Smajlovićev životni projekat.
Sličan stav su imali i predstavnici SDP-a, dok je predstavnik kluba vijećnika SDA Spahija Kozlić kazao kako je Gradska arena prijedlog većine građana koje su konsultovali. Predlagači iz SDA pak smatraju da je Arena adekvatan prijedlog, jer je Smajlović bio ljubitelj sporta, a istovremeno i začetnik ideje o gradnji Arene.  Uz vijećnike Snage centra i SDP-a, uzdržan u glasnaju je bio i vijećnik DF-a Goran Bulajić, objavljeno je.
Tekst o imenovanju Arene bio je spreman odmah po objavljivanju dnevnog reda sjednice, ali ga svjesno nisam dao na objavljivanje, jer bi se u dijelu javnosti prokomentirao kao utjecaj ili čak i “spin” uoči samog glasanja. Ipak, sad kad je odluka donesena, poredajmo stvari realno, a ne emotivno, pa zaključak donesite sami. Naredni navodi složeni su hronološki, a ne po prioritetu ili značaju:
-Odluku o gradnju kompleksa na Kamberovića polju donijelo je vijeće PRIJE u vrijeme mandata bivšeg načelnika Zakira Pašalića. Činjenica da je je najpovoljnija ponuda izabrana, te izvođač odabran, kao i sami kompleks izgrađen u vrijeme dva mandata tadašnjeg načelnika, a poslije gradonačelnika Smajlovića NE UMANJUJE ovu prvu činjenicu!
– Izabrani ponuđač i graditelj u formalnom smislu je SALKO DŽANANOVIĆ iz Zenice, Arena je izgrađena novcem ovog zeničkog privrednika, koji je prema Ugovoru sa Općinom/Gradom, time “platio” plac i mogućnost da na “ostatku” kompleksa izgradi šoping centar i hotel. Grad Zenica je platio samo dodatne radove i preinake prvobitnog projekta.
-Zeničani znaju da je rahmetli Smajlović bio predmet istrage oko ugovora u izgradnji Arene. Iako je istraga obustavljena, ostala je “fleka”, jer je istraga obustavljena zbog sumnje na konkretno djelo, uz opasku da se time ne prejudicira bilo šta drugo. Priča o zemljištu, uknjižavanju i ostalo, nikad nije ni okončana.
– Arena Zenica i danas nije otplaćeni, isplaćen objekat svim izvođačima i naručiocima opreme. Uz to, Arena je objekt u kojem se služe alkoholna pića, sviraju svi tipovi muzike,  nerijetko i programi koji su bili, jesu i biće u suprotnosti sa vjerskim (pa i moralnim) mjerilima i postavkama osobe čije ime nosi.
– Svugdje u regionu, Evropi i svijetu nazivi Arena, velikih dvorana i stadiona se UNOVČAVAJU, prodaju sponzorima, pa tako imamo Kombank Arenu u Beogradu, Spaladium Arenu u Splitu, Alliance Arenu u Mihnenu…… Autor ovih redova je lično svjedočio razgovorima i inicijalnoj ponudi jednog regionalnog privrednog giganta koji je bio zainteresovan da investira u marketing kojim bi Arena na određeni period dobila značajna sredstva, a zauzvrat bi nosila ime te kompanije. Ovako, izgubljeno je desetine hiljada KM mjesečno, stotine hiljada godišnje.
-Niko ničim nikako nije pojasnio zašto inicijativa nije išla u pravcu da Smajlovićev istinski životni projekt, poput Glavne gradske magistrale, koja je decenijama stajala neizgrađena, a potom je njena prva faza okončana i lično je otvorio on, neposredno pred smrt, nosi ime jednog od načelnika u istoriji Grada koji su ostavili najveći pečat razvoju. Upravo ova ideja bila je aktuelna za vrijeme Smajlovićevog života, kada je on inicirao da se Bulevar, a potom revidirano dio Bulevara nazove po jednom od prethodnika, Ezheru Ezi Arnautoviću. Tada je rečeno da bi, upravo započeti GGM mogao nositi Smajlovićevo ime.
-NAGLAŠAVAM da javnu raspravu nije trebala donijeti jedna stranka, nije trebao provesti niko drugi nego Grad, da se iznese više prijedloga, da se sagledaju sve mogućnosti i opcije. SMATRAM da je odluka donesena ishitreno i bez ozbiljne provjere.
I mogli bi ovako nadugo…
Adnan Džonlić


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno