Naše

Neke činjenice o grijanju u Zenici

račun za grijanje Zenica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neke činjenice o grijanju u Zenici – Poslije rasprave na GV Zenica i slušanja kvalifikovanih objašnjenja u vezi stanja daljinskog grijanja u gradu Zenica potrebno je sve skupa dopuniti još nekim informacijama.

Onima koji se bave projektovanjem instalacija grijanja situacija je kristalno jasna ali za veliku večinu realno postoji puno nepoznanica koje treba malo pojasniti. Osnovni parametar je temperatura u određenom zatvorenom prostoru koja je definisana standardima i koja varira zavisno od namjene prostora. Najveća je za kupatila, nešto manja za dnevni boravak, manja za kuhinje i spavaće sobe i na kraju dolaze hodnici ibalkoni koji se ne griju. Ove temperature su dobijene ispitivanjem fiziološkog okruženja i stepena ugodnosti po ljudsko tijelo, te zavise i od položaja i stanja tijela, stepena aktivnosti, vlage u zraku, kretanja zraka (ventilacija), itd. Uglavnom, propisane su u svim državnim standardima koji obrađuju arhitektonsko-građevinsko projektovanje i mikro-klimu u ljudskoj sredini i osnovni su polazni parametar za proračun gubitaka toplote i instalacije grijanja u stanovima. Uzimajuči detaljne tehničke podatke o objektu i svim faktorima koji utiču na gubitke i dobitke toplote dolazite do podataka o potrebnoj količini toplote te time i broja radijatora i broja rebara u njima kao i njihov tip i veličinu.

U principu, zavisno o vrsti objekta (niski ili visoki) imate dvije vrste podstanica u kojima se vrši razmjena toplote pa tako za niske objekte se instaliraju mješačke podstanice a za visoke izmjenjivačke. Razlika je u pritiscima koji vladaju u njima jer je limitirajuči faktor za visoke objekte (solitere) statički pritisak koji mora biti velik kako bi se savladao pritisak zbog vertikalne visine vodenog stuba. Da ne zamaram dalje sa tehničkim informacijama u principu je bolje grijanje u mješačkim podstanicama gdje su objekti male visine i lošije u velikim soliterima od 20 ili više spratova. Kako bi sistem bio što optimalnije proračunat za svako je mjesto određena min. projektna temperatura određena na osnovu višegodišnjeg statističkog pračenja temperature i za područje grada Zenica ona iznosi -18oC. To znači da kada je vani tolika temperatura u objektu i prostorijama treba da se postignu zadate temperature.

Imajući u vidu kakav je sistem daljinskog grijanja u Zenici, iz Mittala treba da do podstanice dođe voda temperature +130oC i poslije izvršene razmjene toplote u izmjenjivaču izađe sa +1100C, koja se vraća nazad u kotao. Na sekundarnoj strani izmjenjivača trebamo dobiti vodu temperature +90oC koja ulazi u vaš radijator i poslije predavanja toplote izlazi sa +70oC. Ovi parametru su bili nekad u ona “sretna” vremena kada smo imali grijanje i ponekad i otvarali prozore.

Kada danas naše JP Grijanje naruči medij od Mittala i koji do podstanice dođe sa +50,+60, +70oC više ne možemo govoriti o grijanju. Imamo podgrijavanje, održavanje sistema zbog zaštite od smrzavanja ili ne znam već šta. I to za punu cijenu, bez mogučnosti mjerenja potrošene količine toplote (analogija ovome je da vam umjesto 220V pošalju 150V pa vidite kako vam radi sistem). To je jedina usluga koju građani treba da plate u punom iznosu i da ne pitaju ništa. A oni to svjesno rade zbog uštede i smanjenja troškova, ne vodeći računa šta mi to kao krajnji korisnici dobijamo. Pa tako ispadne da se neko možda i ugrije ko je blizu podstanice u maloj zgradi, a oni na 10,15. spratu imaju u stanu +15, 16oC i sjede pod dekama i istovremeno još uključuju i el grijalice, ako imaju novac za to.

Kada ovome dodate :

– potpuno nepouzdan sistem usluge,
– preskupu cijenu u odnosu na kvalitet,
– nemogućnost uticaja na količinu potrošnje, dobijate odlična tri razloga za isključenje iste i prelazak na druge varijante.

Uvođenje paušala je još jedan izum kako naplatiti ne potrošenu uslugu i od onih koji je uopšte ne koriste. Ako su građani otkupili stanove i postali vlasnici istih skupa sa svim pripadajučim instalacijama i ako je njihova dužnost održavati iste onda je smiješna i konstatacija da se paušalom održavaju ta ista postrojenja.

Na upit o ugradnji kalorimetara za mjerenje potrošene količine toplote, JP Grijanje uporno plasira po njima jedinu varijantu ugradnje pojedinačnih mjerača na svaki radijator. Ovo jeste tehnički moguče ali je i najskuplje riješenja jer se investicija penje do čak 500 KM po radijatoru. Naturanjem ovog prijedloga ste “ubili” nekoliko stvari koje idu njima u prilog;

– ako imate nekoliko radijatora x 500 KM/kom, ukupnom cifrom ste u startu ugasili optimizam i želju za ovom inovacijom,
– ako i imate novac, naturanjem sebe kao konsultanta i izvođača radova ste sebi omogučili odličan izvor prihoda.
– za zgradu tipa Kineski zid, Lamela ili Londža gdje postoji 100 ili više stanova, po objektu dolazite do cifri od stotina hiljada KM.

I namjerno ne spominju varijantu da se ugradi kalorimetar na kučnu podstanicu i po principu kako se mjeri utrošak vode i dijeli potrošnja po svakom stanu, tako isto mogu uraditi sa količinom potrošene toplote. Nju podijelite sa ukupnom kvadraturom u objektu i taj podatak množite sa kvadraturom svakog pojedinačnog stana i imate potrošnju po stanu. Samo treba jednom promijeniti način obračuna i stvar je riješena. I simptomatično je da ovu varijantu ne spominju kao opciju i u prijedlogu odluke o zagrijavanju ,,,,, i uslovima za isporuku i preuzimanje …..koje nisu date na usvajanje u prethodnim pokušajima na GV. I sasvim je jasan razlog jer onda umjesto sto ili više hiljada KM trebate desetak i problem je opet riješen. Njihovo je opravdanje da organi nadležni za energetiku nisu propisali način mjerenja stvarno isporučene količine
energije. Ili na primjeru kučnog savjeta objekta Londža 2 koji je nakon poslanog zahtjeva za ugradnju kalorimetra na podstanicu dobio odgovor da oni to nisu dužni uraditi jer još uvijek nismo u EU. Ali jeste dužni platiti svaku cijenu i račun koji oni ispostave i bez obzira šta ste dobili za uzvrat.

Prema tome, dragi sugrađani ako ne želite da Vas prave budalama i neukim, isključite ovakvo grijanje i više vas ne boli glava bar od ovakvog bezobrazluka. A recimo, koliko potrošite struje toliko i platite i na kraju prođete sa 1/3 cijene na nivou ukupnih troškova za grijanje u stanu.

S poštovanjem, Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno