Naše

U povodu godišnjice smrti rahmetli Husejina Smajlovića – Sjećanje, pred fontanom naših života

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu godišnjice smrti rahmetli Husejina Smajlovića – Sjećanje, pred fontanom naših života  – Sa Husejinom su me vezala brojna sjećanja i uspomene. Ali ovaj put želim nešto više reći o našem posljednjem susretu, o uspomenama koje još žive i traju u meni.

I danas se ne mogu oteti neumitnosti sudbine koja je bila ispisana i skrivena upravo u tom susretu. Bilo je to nekako sredinom marta protekle godine. Posjetio sam Huseina u njegovom ofisu. Bio je okružen svojim prvim saradnicima. Tada me impresioniralo njegovo raspoloženje i entuzijazam koji je nosio.

Prošla je viđe od godine da se nismo vidjeli, a mene je taj entuzijazam ispunjavao.

Rahmetli Husejin je volio pričati o sadržaju pisama koje povremeno dobije od nekih ambasadora ali, i mojih kolega u vrijeme njihove službe na  nekoj od diplomatskih destinacija. Rezimirao je, odobravao ali i davao komentare. Pitao za mišljenja. Na mene je, tom prigodom, ostavio utisak čovjeka žednog razgovara o svemu pomalo i da ništa ne ostane nedotaknuto ili nedorečeno.

Husejin se raspitivao  i o nekim našim zajedničkim prijateljima i dragim ljudima. Jel’ to tako, šta ti misliš?, pitao je radoznalo. Kao da je želio sada, sa neke historijske distance, na kraju balade, donijeti sudove o nekim ljudima, ili, nekim događajima.Tako je izgleda umirivao tu svoju beskrajnu radoznalost i ohrabrivao tu snažnu potrebu da u svakom čovjeku vidi i pronađe neko dobro i nešto lijepo i pozitivno.

Naš razgovor navodio sam u pravcu da saznam nešto više o njegovom životnom pregnuću – neponovljivoj i historijskoj rekonstrukciji putne mreže u gradu. O tome je kasnije pričao nadahnuto. Znao je da inspiriše sagovornika. Volio sam ga slušati dok pregovara s investitorima, dok ih ubjeđuje, pratiti ga dok rješava tek iskrsle probleme, biti s njim dok iznosi planove kako dalje.

Sada znam da je taj naš razgovor ispisivala neka nevidljiva ruka koja piše nase sudbine.

Pamtim kako je, potom, rekao – Ima jedno mjesto u gradu gdje želim da sada odemo zajedno.

Želim ti pokazati tu tačku koja mene najviše privlači k sebi. I onda smo mi, a bilo je skoro pet sati poslijepodne, otišli na mjesto gdje je izgrađena velika i glavna fontana na ulazu u grad. Radovi na fontani  upravo su bili okončani, ali je fontana još bila okružena velikim šatorom od bijele cerade. Ušli smo unutra i on je tada, ponosno, pokazao na glavni vodoskok. Evo, to je mjesto koje najviše volim. Ovdje će biti otvorenje. Ovdje ćemo se svi sakupiti. Tu će biti bina.

Pitao sam ga još jednput: „Što ovdje, zapravo,voliš Husejine!?“ On je rekao: „Volim da vidim tu snagu vode, snagu tog  mlaza, i, volim da vidim kako se on penje i kako se potom vraća nazad na svoj izvor. I još, zamisli, biti će tu svjetla koja koja će obasjati mlazove vode i pokazivati svu njihovu snagu i ljepotu.

Ja sam osmjehivao, a on je bio nadahnut.

Sada znam da nisam do kraja razumio taj skriveni govor naše sudbine. Te riječi koje često izgovaramo a da nismo niti svjesni njihovog velikog i sudbonosnog značaja.

„Pa, Husejine, jesil’ napisao nešto ovako u govoru za otvorenje?“. „Ma, oni sami to znaju,“ pravdao se.

„I oni su sretni zbog ove vode koja simboliše našu zemlju. A znaš samo koliko i oni vole tu vodu.“  Rekao je, onda: „ Eno, tamo će biti ispisana zahvalnica donatorima“.

Kada sam, nakon neđto više do dva mjeseca kasnije pročitao kako je preselio rahmetli Husejin, sjetio sam se ove fonatne i mlazova koji snažno izbijaju u visinu i potom se vraćaju prema svom izvorištu.

Moja najdraža uspomena iz Zenice jeste slika koju sam napravio sa rahmetli Husejinom na taj dan pred tom fontanom koju bih nazvao Fontana naših života, naše slave, i, našeg povratka svom izvoru.

Molim Allaha, dz. š., da ti podari oprost i uvede te u Dženet lijepi u kojem teku rijeke.

Iskreno tvoj,

Fuad ĐIDIĆ

trenutno na dužnosti zamjenika ambasadora u ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi, Kanada.

Ottawa, maja .2017. godine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno